Kanadas premiärminister Stephen Harper vid den okände soldatens grav på torsdagen utanför parlamentet i huvudstaden Ottawa. Foto: TT

Premiärministern: Kanada kommer aldrig att låta sig skrämmas

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter de skjutningar som kostade en soldat och den misstänkte gärningsmannen livet öppnar parlamentet i Ottawa igen. Avspärrningarna runt centrum är hävda, men jakten på eventuella medhjälpare till våldsdådet fortsätter.

– Kanada kommer aldrig att låta sig skrämmas, sade premiärminister Stephen Harper till medier efter skjutningarna på onsdagen. På torsdagen öppnade parlamentet i Ottawa igen, även om säkerheten är högt uppskruvad.

En soldat dödades när den misstänkte skytten öppnade eld vid krigsmonumentet War Memorial på onsdagsförmiddagen. Efter att ha tvingat till sig en bil och kört till parlamentet strax intill stormade mannen in i byggnaden, varpå skottlossning utbröt och han sköts ihjäl.

”Bara en beväpnad man”

Uppgifter om flera misstänkta inblandade fick snabb spridning, och polisen uppmanade Ottawaborna att hålla sig inne. Polisen i Ottawa hävde emellertid avspärrningarna i centrum vid 21-tiden lokal tid på onsdagen och skrev i ett uttalande på sin hemsida att det ”inte längre föreligger något hot mot den allmänna säkerheten i området”.

– Det var bara en beväpnad man, säger en polis till nyhetsbyrån Reuters på torsdagen, medan han kollar identiteterna på de som ska in i parlamentsbyggnaden. Enligt polisen uppstod förvirring på onsdagsmorgonen när olika vittnen såg den misstänkte mannen från olika vinklar vilket ledde till spekulationer om fler än en skytt. Videor och intervjuer efteråt har dock visat att det rörde sig om en ensam misstänkt.

Känd av underrättelsetjänsten

Den misstänkte är en 32-årig man som beskrivs av kanadensiska medier som en Quebec-bo med ett kriminellt förflutet som nyligen konverterat till islam. Myndigheterna ska ha tagit hand om hans pass efter att underrättelsetjänster bedömt honom som en ”högriskresenär”. På onsdagen uteslöt inte Stephen Harper att mannen hade medhjälpare.

– De kommande dagarna kommer vi att få veta mer om terroristen och hans eventuella medhjälpare. Den här veckans händelser är en grym påminnelse om att Kanada inte är immunt mot den här typen av terroristattacker som vi sett på andra ställen, sade premiärminister Stephen Harper i ett tal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skottlossning i Kanada

Mer i ämnet