Ett omfattande anfall mot terrorsekten IS i gamla stan i Mosul inleddes under söndagmorgonen. Foto: TT

Attack mot IS-fäste i Mosul har börjat

Uppdaterad
Publicerad

Iraks regeringsarmé drog under natten till söndag igång ett anfall mot gamla stan i Mosul, som ännu hålls av terrorgruppen Islamiska staten (IS). Styrkorna beräknas nu ha intagit den trånga stadsskärnan.

I stadsdelen beräknas uppemot 150,000 civila hållas som mänskliga sköldar.

Vid midnatt på söndagen genomfördes flyganfall, och marktrupper inledde en stormning i gryningen. Rökplymer kunde då ses stiga från centrum, rapporterade nyhetsbyrån AFP. Under eftermiddagen uppgavs styrkorna vara inne i den tätbebyggda stadskärnan, enligt uppgifter från den amerikanska militären.

Irakiska statsmedier har uppgett att flygblad delats ut till civila i och omkring den belägrade stadsdelen, som uppmanar dem till att ta sig ut från området genom fem ”säkra korridorer”, skriver Al Jazeera.

Slaget om Mosul 2016-2017

LÄS MER: Mosul har äntligen fått berätta en historia med ett lyckligt slut

Civila hålls som mänskliga sköldar

Gamla stan uppges vara en trång och tätbebodd stadsdel, med smala gator och gränder. Enligt FN:s beräkningar befinner sig uppemot 150 000 civila i stadsdelen.

Uppgifter tyder på att dessa hålls som terrorsektens mänskliga sköldar.

– Vi vet att IS har flyttat på de civila, till de områden där striderna utkämpas, sa Bruno Geddo, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR i Irak.

Stadsdelens invånare omringas av strider från alla håll, och hotas av mat-, och vattenbrist, tillade han.

– De befinner sig i en allt värre situation av nöd och panik.

LÄS MER: Se SVT-fotografen Niclas Berglunds bilder från Irak

Området IS sista bastion i Irak

Armén, antiterrorstyrkor och federal polis deltar i offensiven, enligt en kommuniké från militären.

Under de senaste månaderna har den irakiska regeringsarmén med stöd av amerikanska flyganfall pressat sig allt närmare stadskärnan, och målet är att helt kasta ut IS ur staden. Området i västra Mosul utgör terrorsektens sista, urbana bastion i Irak.

LÄS MER: Aisams hur förvandlades till vapenfabrik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slaget om Mosul 2016-2017

Mer i ämnet