Terrordåd vid synagoga i Österrike

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer dödades vid måndagens misstänkta terrordåd i Wien, en av dem en misstänkt gärningsperson som sköts ihjäl av polisen. Under tisdagen genomfördes razzior på flera adresser och ett antal personer har gripits, misstänkta för inblandning.

– Vi är offer för en föraktlig terrorattack i den federala huvudstaden, säger förbundskansler Sebastian Kurz.

Attackerna skedde vid 20-tiden på måndagskvällen bland annat vid Schwedenplatz, i närheten av en synagoga samt på den stora gågatan Graben. Fyra personer dödades förutom den misstänkte gärningsmannen, som sköts ihjäl av polis. 22 personer skadades, flera allvarligt.

– Det har genomförts 18 husrannsakningar i Wien och i provinsen Nedre Österrike och 14 personer har frihetsberövats, säger inrikesminister Karl Nehammer.

Terrorattack i Wien

Inledningsvis trodde man att det rörde sig om minst två gärningspersoner, men på tisdageftermiddagen meddelade Nehammer att filmer från vittnen och övervakningskameror tyder på att attentatsmannen agerade ensam. Men man är inte säker.

Bar automatvapen

Den ihjälskjutne gärningsmannen var utrustad med automatvapen och ett fejkat bombbälte. Han visade sig vara en 20-årig österrikare med medborgarskap även i Nordmakedonien. Mannen ska ha uttryckt sympati för Islamiska staten  och även blivit dömd i samband med att han försökte resa till Syrien för att ansluta till terrorsekten.

Enligt Nehammer ska 20-åringen efter avtjänat straff gett sken av att försöka anpassa sig, men i hemlighet hyst våldbejakande åsikter.  Förbundskansler Sebastian Kurz kallar dådet för ”en uppenbar islamistattack”.

”Detta är inte är en konflikt mellan kristna och muslimer eller mellan österrikare och migranter. Detta är en kamp mellan de många människor som tror på fred och de få som vill ha krig”, twittrade Kurz bland annat.

Tre dagars landssorg är utlyst.

Flera skadade

24 skadade fördes till sjukhus, 13 får fortfarande vård. För fem offer är tillståndet kritiskt. En av de skadade är en polis som skyddat synagogan. Byggnaden var dock förmodligen folktom när attacken skedde, uppger en talesperson för det judiska samfundet i staden.

TV-kanalen RTL har lagt upp ett videoklipp från en användare på Twitter som visar hur flera skott avlossas, och hur människor på gatan springer för att ta skydd. Rabbin Schlomo Hofmeister berättar att människor blev beskjutna vid barområdet Bermudadreieck (Bermudatriangeln).

– Det var åtminstone en angripare – det är väldigt svårt att säga hur många det var – som sköt på folket som satt vid barerna och pubarna, säger han till ORF.

Skottlossningen inträffade vid synagogan nära Schwedenplatz i centrala Wien. Foto: Google Earth / SVT

Polisen uppmanade människor att hålla sig borta från området och att inte dela klipp eller bilder från händelsen. Inrikesministern Kollektivtrafiken stod periodvis stilla i centrala Wien och skolplikten upphävdes tillfälligt under tisdagen, vilket gjort det möjligt för barn att kunna stanna hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Wien

Mer i ämnet