Arina Rukas från Stockholm sitter fast i en lägenhet i centrala Wien. Foto: Privat / Georg Hochmuth, AFP, TT

Svenska Arina fast i lägenheten: ”Självklart är jag rädd och orolig”

Uppdaterad
Publicerad

Instängd i en lägenhet i Wien tillsammans med flera andra personer sitter Arina Rukas från Stockholm. Sirener och helikoptrar hörs utanför hemmet.

”Självklart är jag rädd och orolig”, skriver hon i ett meddelande till SVT Nyheter.

Arina Rukas är i Wien för att hälsa på sin pojkvän Gustav Jasinski, som studerar i staden. De hade precis varit ute och ätit en sista middag innan nedstängningen av samhället skulle påbörjas i morgon.

Påminner om terrordådet i Stockholm

”Situationen påminner mycket om terrordådet i Stockholm 2017 med många rykten som är obekräftade. Vi är just nu med studenter från olika länder i vår lägenhet i centrala Wien och gömmer oss inomhus. Vi följer uppdateringarna via österrikiska nyheter, och hör blåljus och helikopter regelbundet”, skriver Arina Rukas till SVT i ett meddelande.

Hon vill inte intervjuas över telefon på grund av den spända stämningen i hemmet just nu. Arina Rukas och hennes pojkväns bekanta, som just nu befinner sig i samma lägenhet, kommer förmodligen att sova kvar där över natten, av rädsla för att gå ut.

Hörde direkt att det var skottljud

Österrikaren Matthäus Koprivnikar satt hemma med öppna fönster i sin bostad i centrala Wien när han hörde skotten.

– Det var 15 sekunders skjutande, sedan en paus på 2-3 sekunder och sedan 15 skottljud igen.

Österrikaren Matthäus Koprivnikar hörde skotten.

Han bor cirka tre minuter från synagogan, en av platserna där dådet ägde rum.

– Jag hörde direkt att det var skottljud men min flickvän trodde mig först inte, berättar Koprivnikar som tjänstgjort i militären, för SVT Nyheter.

– Jag har alltid sett Wien som en säker stad och trodde inte att terrordåd skulle hända här. Som tur är har vi mycket poliser så jag känner mig ändå trygg i staden.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.