Frankrikes president Emmanuel Macron och Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: TT

Löfven: ”Vi måste stå enade i attackerna på vårt öppna samhälle”

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president Emmanuel Macron går till angrepp mot gärningsmännen i den misstänkta terrorattacken i Wien. ”Våra fiender måste veta vilka de har med att göra” skriver han bland annat på Twitter. Också Stefan Löfven och andra statsministrar har fördömt dådet.

Bara fyra dagar har gått sedan tre personer dödades i en knivattack i franska Nice. Den händelsen utreds som ett terrordåd med islamistiskt motiv.

Attackerna i Wien utreds också som terrorbrott och har fått flera världsledare att reagera.

”Mina tankar är med offren och deras familjer. Vi måste stå enade i attackerna på vårt öppna samhälle”, skriver Sveriges statsminister Stefan Löfven på Twitter.

Macron: Inga eftergifter

Frankrikes president Emmanuel Macron  skriver att han delar chocken och sorgen med det österrikiska folket.

”Det här är vårt Europa. Våra fiender måste veta vilka de har med att göra. Vi kommer inte göra några eftergifter”, skriver han på Twitter.

Även Italiens president Giuseppe Conte fördömer det misstänkta terrordådet.

”Det finns inget rum för hat och våld i vårt gemensamma Europeiska hem.” skriver den italienske ledaren på Twitter och avslutar med kondoleanser till offren och deras anhöriga.

Kurz: Kommer agera beslutsamt

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz riktar på Twitter tack till räddningstjänst och polis i vad han beskriver som en svår stund för nationen.

”Vår polis kommer agera beslutsamt mot utförarna av denna avskyvärda terrorattack”, skriver han bland annat.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez skriver att han följer nyheterna från Wien och beskriver händelsen som ännu en meningslös attack.

”Europa kommer stå stadigt i kampen mot terrorismen. Vår kärlek går till offrens familjer och till det österrikiska folket”, skriver den spanske ledaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.