Anfallet mot Syrien var misslyckat, säger den amerikanske säkerhetspolitiske experten Stephen Blank. Foto: SVT

”Attacken har inte stoppat framtida kemvapenattacker”

Publicerad

Anfallet mot Syrien var misslyckat och har knappast förhindrat användning av kemvapen på lång sikt. Det säger Stephen Blank, säkerhetspolitisk expert i Washington till SVT:s Agenda.

Det var under natten mot lördagen som USA, Storbritannien och Frankrike gick gemensamt till anfall mot den syriska regimens positioner. De samordnade attackerna var ett svar på vad länderna hävdar var en kemvapenattack utförd av den syriska regimen i staden Douma i förra veckan.

Stephen Blank, säkerhetspolitisk expert i Washington, säger att man bara tillfälligt har stoppat användningen av kemiska vapen.

Ryssland, som stödjer den syriska regimen militärt, och landets president Bashar al-Assad har i princip fria händer i Syrien, menar Blank.

– Jag tvivlar på att de kommer göra något inom den närmsta tiden som inkluderar kemiska vapen men jag tvivlar inte på att man kommer att kunna återuppbygga kapaciteten och när uppmärksamheten avtar och man tror att ingen ser så kommer han att använda kemvapen igen om han anser det nödvändigt.

”Feel good-uppdrag”

Efter attacken twittrade USA:s president att attacken var lyckad. ”Uppdraget utfört!”, skrev Trump. Men Stephen Blank håller inte med om att det var lyckat.

– Det var ett ”feel good-uppdrag” men jag tror inte att man uppnådde något vad gäller strategiska eller politiska konsekvenser.

Pavel Felgenauer, säkerhetspolitisk expert i Moskva som bland annat skriver för ryska regimkritiska tidningen Novaja Gazeta, tror inte att attacken har ändrat maktbalansen i Syrien.

– Den gjorde egentligen ingen skillnad. Det var en symbolisk sak, säger han och menar att tongångarna i Moskva nu handlar om USA:s militära svaghet.

”Ett misslyckande”

Stephen Blank är inte förvånad över den ryska retoriken.

– Det är därför jag anser att det här är ett misslyckande. Om vi till exempel hade slagit ut det syriska luftvärnet och visat att Moskvas retorik är tom så hade man kommit längre strategiskt sett.

Se mer om attackerna mot Syrien i kvällens Agenda 21:15 i SVT2 eller i SVT Play.

Läs mer om intervjupersonerna i artikeln på SVT:s nyhetsblogg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet