Margot Wallström om anfallet mot Syrien

Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger att hon förstår den ilska och frustration som ligger bakom anfallet mot Syrien – men att det finns ett folkrättsligt dilemma.
– Man kommer inte ifrån att folkrätten innehåller både ett väldigt tydligt ställningstagande mot användningen av kemvapen, men också klara regler för våldsanvändning.

Margot Wallström säger i söndagens Agenda att anfallet mot Syrien och de efterföljande politiska utspelen har skapat en besvärlig stämning i FN:s säkerhetsråd. Men att det var medlemmarnas oförmåga att fatta nödvändiga beslut som ledde fram till situationen.

– Det här kommer ur det faktum att det inte är första gången som säkerhetsrådet har diskuterar att Syrien har använt kemvapen mot sin egen befolkning. Det är ett fruktansvärt vapen som är förbjudet även i krig. 

Det låter som att du landar i att det var rätt av Frankrike, Storbritannien och USA att attackera Syrien? 

– Vi har sagt att vi förstår den ilska och den frustration som ligger bakom att man nu tog det här steget. Men diskussionen om det folkrättsliga, den har börjat och analysen och diskussionen kommer pågå, säger Margot Wallström.

Kan man vara både för och emot? 

– Vi förstår vad det är som förorsakar och motiven bakom. De (USA, Frankrike och Storbritannien) tycks ha ansträngt sig om att göra det väldigt målinriktat, och inrikta sig på kemvapnen. Men jag tycker det är viktigt att förstå att något händer dagen efter också, säger Margot Wallström.

Utrikesminister hoppas nu det diplomatiska arbetet kan återupptas. Och att det beslut om eldupphör som fattades i FN:s säkerhets råd respekteras.

– Vi vill kunna komma dit med humanitär hjälp och vi vill att den fredsprocess som inleddes med diskussioner i Genevé får fortsätta, säger Margot Wallström.

Ni vill en massa saker men hur ska det gå till? 

– Ja det är inte lätt. Det finns inga enkla lösningar. Världssamfundet måste komma samman och jobba med de polisitka verktyg som vi har. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet