Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är tre uppseendeväckande ukrainska attacker mot Krim – hör överstelöjtnanten Johan Huovinen om deras betydelse. Foto: Ukrainsk underrättelsetjänst, SVT

Attacken mot ryska flottbasen ett bakslag för Putin

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har nu förlorat en stor del av sin Svarta havsflotta och de fortsatta attackerna kan tvinga ryssarna att flytta sina krigsfartyg till en säkrare hamn.

– Ett slag mot den här anläggningen är ett stort nederlag för den ryska sidan, säger överstelöjtnant Johan Huovinen.

Under fyra veckor genomförde Ukraina flera militära operationer för att kunna utföra ett framgångsrikt angrepp mot flottbasen i Sevastopol. Viktiga ryska luftförsvarssystem av modell S400 har förstörts, på oljeriggar har en eller två radaranläggningar släckts ner av ukrainarna, och ryska fartyg har attackerats av marina och luftburna drönare.

På onsdagen attackerades hjärtat i den ryska flottbasen. En modern ubåt och ett landstigningsfartyg förstördes – samma öde mötte torrdockan som är nödvändig för att kunna underhålla krigsfartygen. Sevastopol har varit hemmahamn för Svarta havsflottan sedan 1783, nu är dess existens hotad.

– En omgruppering av valda fartyg till Novorossisk skulle peka på att man inte kan garantera säkerheten kring det man kan kalla juvelen i kronan Krim som Ryssland så högt värderar, berättar överstelöjtnant Johan Huovinen.

I videon kan du se exempel på Ukrainas militära operationer och höra Huovinen förklara deras betydelse.

I mars 2022 bestod Svarta havsflottan av närmare 50 krigsfartyg, fem ubåtar och ett okänt antal mindre fartyg. Den nederländska analysgruppen Oryxspionenkop har dokumenterat ryska och ukrainska materiella förluster sedan krigets början och uppger att sammanlagt 16 ryska fartyg förstörts eller skadats sedan krigets början. Bland dem finns robotkryssaren Moskva, ubåten Rostov-na-Donu, fem landstigningsfartyg och en minsvepare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.