Sörjande lägger blommor på torget för att hindra offren för terrordådet i Ankara. Foto: TT

Attentatsmännen i Ankara kan vara identifierade

Uppdaterad
Publicerad

Identiteterna på självmordsbombarna vid terrordådet i Ankara i helgen kan vara avslöjade. Enligt turkiska tidningsuppgifter ska en av dem vara släkt med en man som är misstänkt för ett annat terrordåd. Vid terrordådet i Ankara dödades 99 personers liv.

Det två misstänkta självmordsbombarna kan ha identifierats med DNA. En av dem ska ha varit bror med den man som tros ligga bakom attentatet i staden Suruc nära syriska gränsen i somras. Det skriver tidningen Dagens Nyheter och hänvisar till turkisk media.

Vid det attentatet dog 33 personer. Det riktades mot en kurdisk vänsterorganisation som var på väg mot den kurdiska staden Kobane i Syrien.

Terrordåd i Ankara

Samtidigt sa Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu i en intervju med Reuters att några av de huvudmisstänkta för terrordådet i Ankara i helgen hade tillbringat flera månader i Syrien. Han ville dock inte peka ut några personer men sa att de kunde kopplas till terrororganisationen Islamiska staten. Men han menade också att misstankar fanns mot PKK. 

Skepsis kring utpekande

– Vi undersöker två spår. Det ena är kopplat till IS, det andra PKK. Detta för att vi har vissa uppgifter som pekar i den riktningen, sa han enligt Reuters.

Två person har gripits sedan de dagen före attentatet på internet ska ha antytt att det kunde finnas bomber i Ankara. De två har kopplingar till den terrorstämplade PKK-gerillan som är i väpnad konflikt med turkiska staten. Många är dock tveksamma till de uppgifterna eftersom målet för terrordådet var kurdiska aktivister. Vid attentat dog 99 personer enligt de senaste officiella uppgifterna.

Kritik mot myndigheter

Enligt Davutoglu var dådet  menat att underminera regeringspartiet AKP:s ställning i Turkiet. Detta inför valet den första november.

 Premiärminister Ahmet Davutoglu avfärdade kritik som rests mot att myndigheterna inte hade tagit uppgifter om misstänkta jihadister på allvar. En undersökning pågår om det kan ha skett misstag när det gäller säkerhets- och underrättelsefrågor.  En domstol har lagt restriktioner på all rapportering om undersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Ankara

Mer i ämnet