Människor samlas och ber när offer för terrordådet i Ankara begravs . Foto: TT/SVT

Efter terrorattacken i Turkiet: Viktigt att valet genomförs för oss

Uppdaterad
Publicerad

Den första vardagen efter terrorattentaten i Ankara blev ännu en dag fylld av demonstrationer och ilska. Men allt politiskt kampanjarbete är tillsvidare inställt och det pro-kurdiska partiet HDP, som drabbades allra hårdast av bomberna, öppnade idag en jourlinje för sörjande i kris.

På andra våningen i HDP:s huvudkontor ringer telefonerna ständigt. Många behöver hjälp och stöd och det pro-kurdiska partiet har upprättat egna listor över döda och skadade. Man litar inte på de officiella uppgifterna. Antalet döda måste vara betydligt fler, säger man.

– Det har ringt hela tiden, ända sedan tidigt imorse. Och det är så tungt att lyfta luren. Ofta vet jag ju att den som ringer förlorat någon som hon älskar, berättar Songul Bobilik.

Terrordåd i Ankara

Ett tiotal poliser vaktar på gatan utanför. Och just den lokal som nu fungerar som ett kriscentrum var ett av hundratals partikontor som tidigare i år vandaliserades. Här förstörde en anlagd brand det mesta av deras arkiv.

– Våldet har bara gjort oss starkare och mer övertygade ,säger Nazmi Gur som är partiets vice ordförande.

– Och det är viktigt för oss att valet trots allt genomförs.

Vi vandrar snabbt genom partihögkvarteret och man berättar för oss att de flesta öppna möten partiet planerade att hålla framöver, har ställts in. Istället tänker HDP försöka att nå sina väljare via sociala medier.

– Vi måste tänka på våra ledares säkerhet. Det som hände i lördags var ett exempel på ett barbariskt våld, fortsätter Nazmi Gur.

Politiska möten är numer måltavlor i Turkiet.

Och det är fortsatt spänt i landet. Vapenvilan mellan regeringen och PKK är bruten och klyftan mellan turkar och kurder är djup. Och alla tycks skylla på alla.

– Jag hoppas att valet kan genomföras, säger Songul Bobilik.

– Men det här är Turkiet och vi har inte en aning vad som händer om fem minuter. Allt förändras så snabbt här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Ankara

Mer i ämnet