Turkiska regeringen: IS bakom dådet i Ankara

Uppdaterad
Publicerad

Dödstalen stiger efter helgens bombdåd i Ankara. Just nu är det minst 97 personer som har dött. Fyra personer som kopplas till Islamiska staten (IS) uppges ha gripits.

Den turkiska regeringen har tidigare gått ut med att man misstänker att dådet utfördes av två män som tros ha kopplingar till terrororganisationen IS.

Nyhetskanalen CNN Türk uppger nu att fyra personer med anknytning till IS gripits, utan att ange på vilket sätt de varit inblandade.

Terrordåd i Ankara

I en intervju till den turkiska tv-stationen, NTV, säger Turkiets premiärminister, Ahmed Davutoglu, att gärningsmännen snart är identifierade.

Han sade även att bombattacken var ett sätt att påverka det kommande valet i landet. Den första november har Turkiet parlamentsval och spänningarna inför det har ökat.

Risk för våldsspiral

– Det finns en risk att en våldsspiral, när den sätter igång, får en egen dynamik som blir svår att hindra. Det riskerar att eskalera till ett inbördeskrig. Det finns en grundläggande etnisk konflikt mellan turkar och kurder, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier, till SVT Nyheter.

De två explosionerna inträffade med sekunders mellanrum på lördagen i samband med en manifestation anordnad av pro-kurdiska aktivister.

Det pro-kurdiska partiet, HDP, som sägs vara målet för attacken, säger att 128 personer dödades. Den turkiska regimen uppger att 97 personer är dödade.

Val i Turkiet

Turkiet håller nyval den 1 november. Nyvalet tvingades fram efter att president Recep Tayyip Erdogans styrande AKP förlorat sin majoritet i parlamentet och försöken att bilda en koalitionsregering misslyckats.

HDP, Folkets demokratiska parti, är pro-kurdiskt och profilerar sig som ett vänsterparti för landets minoriteter. Kartan över hur Turkiet röstade i juni visade en tydlig tredelning av landet.

I de östra delarna med stor kurdisk befolkning vinner HDP. I väster – längs kusten och längs landgränsen i väster – vinner sekulära CHP. I de flesta andra delar av landet, inklusive storstäderna Istanbul och Ankara, vinner Erdogans AKP.

Samtidigt har landet kastats ned i de allvarligaste våldsamheterna sedan 1990-talet. Många, bland dem HDP-ledaren Selahattin Demirtas, har ifrågasatt om valet verkligen kan hållas som planerat i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Ankara

Mer i ämnet