Rysslands president Vladimir Putin och försvarsminister Sergej Shoigu vid flottans dag i St. Petersburg. Foto: TT Arkiv

Övningen bekräftar den ryska uppfattningen att Sverige bara låtsas vara alliansfritt

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Att Sverige nu genomför sin största militärövning på 24 år är naturligtvis något som Ryssland noterar och observerar, men faktiskt inte så mycket kommenterar. Det som främst lyfts fram är att amerikansk militär och amerikanska vapen är med i övningen. Rysk media ägnar bara förströdd uppmärksamhet åt det hela.

Bert Sundström

Utrikesreporter

Det faktum att Sverige övar tillsammans med en handfull Natoländer är inget som förvånar, eller egentligen upprör speciellt mycket. Det enbart bekräftar den ryska uppfattningen att Sverige bara låtsas vara alliansfritt, utan i själva verket är en sorts smygmedlem i Nato.

LÄS MER: Största militärövningen  på decennier

Bakgrund: ”Russofobi”

Det som däremot lyfts fram är ståndpunkten att det är svensk/västlig/amerikansk paranoia och ”russofobi” som ligger bakom både Aurora 17, flera Natoövningar i Europa och förstärkningen av Natos styrkor vid Rysslands gränser.

Foto: SVT Grafik

Att svensk upprustning och ökad beredskap från Nato skulle vara en följd av Rysslands agerande i Ukraina och rysk militär uppstudsighet avfärdas bestämt.

Kritiker citeras

Bilden i Ryssland är att det främst är USA, Nato och dess allierade, som Sverige, som provocerar, och tvingar Ryssland att svara. Och för att förstärka den bilden är det i hög utsträckning svenskar som är kritiska till Aurora 17 som citeras i rysk media.

LÄS MER: Slutstriden står i Gnestatrakten

Kanske uppmärksamheten i Ryssland ökar när övningen väl drar igång.

Saknar militära muskler

Men Rysslands makthavare vet ju att Sverige inte har några militära muskler och att något tusental Natosoldater eller några amerikanska stridsvagnar och luftvärnsrobotar inte skulle betyda mycket om det mot all förmodan skulle dra ihop sig till militärt allvar.

Ur rysk synvinkel; ”På Västfronten intet nytt”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.