Australiens utrikesminister Marise Payne. Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Australien kritiserar Kinas behandling av frihetsberövad författare

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesisk-australiske författaren Yang Hengjun har hållits frihetsberövad i Kina sedan januari i år, åtalad för spionage. Trots att Kina uppmanat Australien att inte lägga sig i fallet riktar den australiska utrikesministern Marise Payne skarp kritik mot landet – och kallar behandlingen av Yang “oacceptabel”.

Yang Hengjun, tidigare kinesisk diplomat, frihetsberövades i januari i år och åtalades formellt i augusti. Han är australisk medborgare sedan millennieskiftet, men bodde i USA när han greps under en resa till Kina.

Enligt The Guardian ska Yang redan 2011 ha skrivit ett brev som han lämnat över till en vän – med instruktioner om publicering vid händelse av att han skulle gripas. I brevet uppmanas aktivister att fortsätta tro på och verka för demokrati i Kina.

Utrikesministern: Ingen grund

Det var inledningsvis oklart vad författaren misstänktes för, men senare meddelade kinesiska utrikesdepartementet att anklagelserna gällde deltagande ”i kriminella aktiviteter som hotar Kinas säkerhet”. I augusti gick de ut med att han åtalats för spionage i landet.

Australiens utrikesminister Marise Payne menar att det inte finns någon grund för anklagelserna om att Yang Hengjun spionerat för den australiska regeringen, och har tidigare uttryckt oro för hans välbefinnande.

Straffbart med döden

Spionage är straffbart med döden i Kina, och landet har uppmanat Australien att inte lägga sig i ärendet – men nu skriver Payne i ett nytt uttalande att Yang hålls frihetsberövad under ”oacceptabla” förhållanden:

”Omständigheterna kring hans frihetsberövande inkluderade ökad isolering från omvärlden, med begränsningar av hans kontakt med familj och vänner, och återupptagandet av dagliga förhör, inklusive när han hållits fastbunden”, säger ministern i uttalandet enligt Reuters.

Nyhetsbyrån skriver att Payne sagt att landet fortsätter uttrycka förväntningar på Peking att släppa Yang, och att han ska behandlas rättvist och humant medan han hålls frihetsberövad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.