Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Randal Tomich vingård i Adelaide är en av många som drabbats hårt av bränderna i Australien. Foto: Reuters

Australiensiska vinodlare drabbas hårt av bränderna

Uppdaterad
Publicerad

De omfattande bränderna Australien drabbar landets vinindustri. Hela vingårdar har brunnit ner och flera andra odlare har fått sina skördar rök- och värmeskadade.

Vinproducenter i distrikten Queensland, New South Wales, South Australia och Victoria har drabbats av bränderna skriver Wine Enthusiast. En del vingårdar är totalförstörda. Andra har fått stora delar av sin skörd rökskadade eller skadad av hettan.  

Ett av de bästsäljande australiska vinmärkena på Systembolaget är Jacobs Creek, som tillverkas av Pernod Ricard. Enligt Pernod Ricard Sveriges marknadschef Micke Trygg har några vingårdar som de samarbetar med skadats i bränderna.

– I ett område som heter Adelaide Hills har fem gårdar som odlar våra druvor blivit ganska kraftigt drabbade. Där försöker vi nu hjälpa till att bygga upp odlingarna igen, säger han till TT.

Adelaide Hills hårt drabbat

Mer än 60 odlare och producenter i Adelaide Hills har påverkats av bränderna. Flera av dem är druvodlare som säljer sin frukt till olika vingårdar.

– När jag besökte vingården efter branden, var jag så chockad. Det tog dagar att bearbeta vad som hade hänt, säger James Tilbrook, ägare av vigården Tilbrook Estate i Lobethal som är belägen mitt i regionen, till Wine Enthusiast.

90 procent av vingårdens odlingar har förstörts tillsammans med skjul, utrustning och vinlager.

Enligt de australiska vindodlarnas branschorganisation Australian Grape & Wine finns vinodlingar på omkring 1 500 hektar i de branddrabbade områdena. Det motsvarar endast en procent av den totala vinodlingsarealen i landet, men kan ändå vara ett hårt slag mot enskilda vinproducenter

Australiensiskt vin i Sverige:

Visa

Omkring 8 procent av det vin som säljs på Systembolaget i Sverige kommer från Australien.

Under tredje kvartalet 2019 såldes 3 989 658 liter vin från landet vilket placerar Australien på en femteplats i Systembolagets statistik över de länder svenskarna köper mest vin från.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränder i Australien

Mer i ämnet