Branden, som tillsammans med närliggande bränder, haft en yta stor på 800 000 hektar, ska nu vara under kontroll. Foto: Australia Pool/TT

Australisk jättebrand under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten RFS i den australiska delstaten New South Wales uppger att man äntligen har en av landets största bränder under kontroll.

Branden som i nästan tre månader har härjat i Gospers Mountains, nordväst om Sydney, är nu begränsad till ett mindre område. Och enligt New South Wales brandchef Shane Fitzsimmons ser utsikterna bra ut för att förhindra att den sprider sig igen.

Gospers Mountains-branden har tillsammans med flera mindre bränder som den har gått ihop med spridit sig till ett område på över 800 000 hektar.

Det verkar också som att vissa branddrabbade områden kommer att få ett välbehövigt väderomslag. På vissa håll förutspår Australiens meteorologiska myndighet upp till 50 millimeters regn under nästa vecka. Detta efter en lång period av torka. ”Då blir det som att allas julklappar, födelsedags-, förlovnings-, årsdag-, bröllops- och examenspresenter buntas ihop till en enda (present). Vi håller tummarna,” säger RFS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Australien

Mer i ämnet