Australiens premiärminister Scott Morrison med familj firar en oväntad valseger. Foto: Saeed Khan/TT

Australisk valseger med brasklapp

Uppdaterad
Publicerad

Australiens premiärminister Scott Morrison har gratulerats av USA:s president Donald Trump, och den konservativa koalitionen firar en oväntad valseger.

Men rösträkningen är inte klar, så det återstår att se hur komfortabel triumfen blir – utan egen majoritet kan den konservativa sidan behöva förlita sig på oberoende ledamöter, ett upplägg som ofta gett kaotiska resultat i australisk politik.

Hittills har Morrison enligt valkommissionen AEC fått ihop 71 av de 76 mandat som krävs.

De första vallokalsundersökningarna, som kom några timmar innnan vallokalerna stängde vid klockan 12 på lördagen svensk tid, visade på vinst för Labor. Men runt 15-tiden visade sig detta helt ha vänt, och den socialkonservativa koalitionen såg i stället ut att gå mot seger.

Labourledaren erkände sig besegrad

Redan under lördagseftermiddagen svensk tid gick laborledaren Bill Shorten ut och medgav att partiet förlorat det australiska valet.

– Utan att hålla fast vid några falska förhoppningar så är det uppenbart att Labor inte kommer att kunna bilda nästa regering, säger han enligt australiska ABC.

Bill Shorten meddelade även att han kommer att lämna sin partiledarpost.

Fakta: Politik i Australien

Australien är en förbundsstat sammansatt av sex delstater och två så kallade territorier. Delstaterna, och numera även de båda territorierna, är delvis självstyrande.

Landets statsöverhuvud är formellt den brittiska drottningen Elizabeth II — i Australien representerad av en generalguvernör, för närvarnade sir Peter Cosgrove.

Det federala tvåkammarparlamentet ligger i huvudstaden Canberra.

Representanthuset består av 150 ledamöter. Varje ledamot väljs på högst tre år genom majoritetsval i enmansvalkretsar.

Senaten består av 76 senatorer, tolv per delstat och två var från territorierna (Canberra och Northern Territory). Senatorerna väljs på sex år, hälften av platserna är öppna för val var tredje år. Undantaget är senatorerna från territorierna som sitter i tre år.

Lagstiftningsarbetet utförs främst av representanthuset, men senaten har långtgående befogenheter att stoppa nya lagar.

Delstaterna har egna guvernörer, författningar, parlament och regeringar. Flertalet delstater har tvåkammarparlament och mandatperioderna varierar mellan tre och fyra år. Delstaterna får lagstifta i alla frågor utom de som är enbart federala angelägenheter (till exempel utrikes- och försvarspolitik). Federal lag gäller dock över delstatslag.

Politiken i Australien domineras sedan länge av Australian Labor Party (Arbetarpartiet) och en borgerlig koalition mellan Liberal Party of Australia (Liberala partiet) och National Party of Australia (Nationella partiet).

Efter sex år med Labor vid makten återkom den borgerliga koalitionen i regeringsställning efter parlamentsvalet 2013 och valdes om 2016.

Att rösta är obligatoriskt i Australien och personer på sofflocket riskerar böter.

Källor: Australiska parlamentet, Landguiden/UI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.