• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Recep Tayyip Erdogans stora utmanare är oppositionspartiet CHP presidentkandidat Kemal Kiliçdaroglu. Foto: TT

Ödesval i Turkiet – nu stängs vallokalerna

Uppdaterad
Publicerad

Nu stänger vallokalerna i Turkiet. Över 60 miljoner väljare väntas ha sagt sitt om vem som ska styra landet de kommande fem åren. Valet ser ut att bli en nagelbitare.

Det har kallats för ödesval och hos oppositionen är känslan att det är nu eller aldrig.

Över hela Turkiet vajar såväl styrande AKP:s vita, blå och orange vimplar som det största oppositionspartiet CHP:s röda.

Krävs över 50 procent

Och det är de röda flaggorna som har mest vind i ryggen. Opinionssiffrorna tyder på ett jämnt val, med viss övervikt för Nationella alliansen, oppositionens paraply där CHP är ledande.

Partiets ledare Kemal Kiliçdaroglu utmanar Recep Tayyip Erdogan om presidentposten. Han ser ut att ha en god chans att vinna och få flytta in i det mäktiga presidentpalatset – ett palats han tidigare har sagt sig vilja skänka till folket.

För att nästa president ska kunna utses krävs dock att en kandidat får över 50 procent. Annars väntar en andra valomgång om två veckor, den 28 maj.

600 platser i parlamentet

Utgången i parlamentsvalet är om möjligt än mer oviss. Spärren för att komma in i kammaren ligger på sju procent, vilket spelar en avgörande roll för vilket läger som får majoritet bland de 600 platserna. Norra alliansen består av sex partier, flera av dem små.

Valets viktigaste fråga är ekonomin, som tagit stora smällar under de senaste åren. För svensk del är förstås även ett eventuellt ja till att släppa in Sverige i Nato på intressant. Både regerings- och oppositionssidan ser dock ut att planera att släppa på landets veto efter den 1 juni.

Vallokalerna stänger klockan 16 svensk tid. Någon gång under sen kväll väntas ett resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.