Tigreaner i Sydafrika demonstrerar och anklagar Etiopiens regering för att använda svält som vapen. Arkivbild från oktober 2022. Foto: Themba Hadebe /AP

Avtal om humanitär hjälp till Tigray klart

Publicerad

Etiopiens regering och Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) har kommit överens om att tillåta humanitär hjälp till alla som behöver det i Tigray, och att hjälpen ska kunna komma utan ytterligare fördröjning.

Parterna har även enats om att bilda en gemensam kommission som ska implementera tidigare beslut om att avväpna TPLF. Medlare från Afrikanska unionen (AU) säger att de ”applåderar båda sidor för dessa betydande steg”.

Tigray har varit i stort sett helt otillgängligt under det krig som har rasat i två års tid mellan tigreanska rebellstyrkor och centralregeringen. Hundratusentals människor beräknas ha dödats.

I måndags inleddes fredssamtal mellan parterna i Kenya, som har förlängts bortom torsdagen då de skulle ha avslutats.

Tidigare i november kom Etiopiens regering och representanter för regionen Tigray överens om en vapenvila:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En gammal stridsvagn i Tigray, norra Etiopien. Vad innebär det här avtalet och finns det några problem kvar att lösa? Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.