Tigrinska soldater med vapen på ett lastbilsflak i Tigray, norra Etiopien. Arkivbild. Foto: AP

Nya strider i Etiopien efter fem månaders vapenvila

Uppdaterad
Publicerad

Efter fem månader med vapenvila mellan Etiopiens regeringsstyrkor och rebellerna i provinsen Tigray utbröt nya strider under onsdagskvällen.

– Jag är djupt chockad och ledsen för att fientligheterna har återupptagits i Etiopien. Min starka vädjan är att omedelbart upphöra med fientligheterna och att återuppta fredssamtalen, säger FN:s generalsekreterare António Guterres.

Strider har återigen brutit ut i norra Etiopien, mellan regeringsstyrkor och rebellerna i Tigray. Båda sidor beskyller varandra för att ha brutit mot vapenvilan som ingicks i mars.

Storskalig offensiv

Etiopiens regering anklagar rebellerna i Tigray för att inleda en ny offensiv mot federala styrkor, fem månader efter det att en vapenvila satte paus för de värsta striderna. Samtidigt beskyller rebellerna regeringen för att göra detsamma. I ett uttalande hävdar myndigheterna i Tigray att etiopiska styrkor tillsammans med amhariska specialstyrkor och miliser har inlett en storskalig offensiv mot Alamata, huvudort i södra Tigray.

Etiopiens flygvapen uppger att det har skjutit ned ett flygplan som fraktade vapen som skulle användas av Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF). Flygplanet ska ha tagit sig över gränsen från Sudan när det sköts ned, enligt flygvapnet som inte uppger ett datum för händelsen.

Efterlyser AU-medling

Vapenvilan bröts sedan båda sidor upprepade gånger har anklagat varandra för bristande framsteg i förhandlingarna för att få slut på konflikten.

Getachew Reda, talesperson för TPLF, skriver på Twitter att offensiven följer en ”veckolång provokation” i den närliggande Amhararegionen, vilket Etiopiens militär förnekar. De i sin tur anklagar de tigreanska styrkorna för att ha bidragit till oroligheter.

Den etiopiska regeringen uppger att den är redo att samtala, men insisterar på att Afrikanska unionen (AU) ska leda medlingen.

AU:s kommissionsordförande Moussa Faki Mahamat uttrycker en ”djup oro” över striderna, och uppmanar till nedtrappning. Mahamat vädjar till parterna att de ska ”återuppta samtalen för att säkra en fredlig lösning”, skriver AU i ett uttalande.

Guterres: Chockad och ledsen

Även FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar parterna att omedelbart återgå till det tidigare vapenstilleståndet.

– Jag är djupt chockad och ledsen för att fientligheterna har återupptagits i Etiopien. Min starka vädjan är att omedelbart upphöra med fientligheterna och att återuppta fredssamtalen, säger Guterres.

Konflikten i Etiopien inleddes i november 2020, då regeringsstyrkor intog Tigray, eftersom Tigreanska folkets befrielsefront, som styrde regionen, uttalat att man inte längre erkände den etiopiska centralregeringens legitimitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.