Offren i terrordådet i London: Keith Palmer, Aysha Frade och Kurt Cochran. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Aysha skulle hämta barnen från skolan – dödades på bron

Uppdaterad
Publicerad

43-åriga Aysha Frade var på väg att hämta sina två döttrar från skolan när hon mejades ned av terroristens bil på bron över till Westminster. Hon blev ett av de fyra dödsoffren i onsdagens attentat i London.

Aysha Frade hade precis gått från jobbet på DLD College, där hon undervisade i spanska. Hon var på väg för att hämta sina döttrar, 8 och 11 år gamla från skolan. Så blev det inte. I stället blev Aysha Frade påkörd av gärningsmannens bil och knuffades ut i gatan där hon hamnade under en dubbeldäckare. Övervakningsbilder visar hur den misstänkte terroristens bil far fram i hög hastighet och hur en annan kvinna faller från bron ner i Themsen.

Läs mer: Misstänkt terrordåd skakade London

Sörjs i både Spanien och England

Frade var född i London och brittisk medborgare men hade rötter i spanska Betanzos. Familjen i Spanien, där två av hennes systrar driver en engelsk skola, fick dödsbeskedet på onsdagseftermiddagen. Betanzos borgmästare Ramón García Vázquez säger till The Guardian att många i staden kände Aysha Frade och är djupt berörda.

– Det är en tragedi, säger borgmästaren.

Missa inte: Londonattacken – detta vet vi

I London sörjs Frade av hennes portugisiska man och deras två döttrar. Rachel Borland, rektor på Frades arbetsplats DLD College, säger att deras tankar går ut till Frades familj.

– Vi är alla djupt chockade och sorgsna. Vi kommer att ge allt stöd vi kan till familjen som ska försöka acceptera denna fruktansvärda förlust. Aysha var otroligt uppskattad och älskad av studenter och kollegor, hon kommer att bli djupt saknad av oss alla, säger Borland.

Polisman höggs till döds

Ytterligare tre personer dödades i gårdagens attentat och på torsdagen vårdades fortfarande 28 personer på sjukhus varav sex beskrivs befinna sig i ett kritiskt tillstånd. En av de som miste livet är 48-åriga polisen Keith Palmer som knivhöggs till döds i tjänsten.

– Han gick till sitt arbete och räknade med att gå hem efter sitt skift, vilken han med all rätt skulle ha kunnat räkna med, sade polischefen Mark Rowley på en presskonferens.

Läs mer: Flera gripna i olika räder

Palmer jobbade i den polisstyrka som beskyddar parlamentet och hade varit polis i 15 år. Palmer var obeväpnad när gärningsmannen attackerade honom med kniv. Rowley förklarade under presskonferensen att parlamentet skyddas av polismän med olika roller, vissa har vapen, andra inte. Brittiska premiärministern Theresa May beskrev Palmer som en hjälte när offren hedrades under torsdagen.

– Hans handlingar kommer aldrig glömmas, sade May.

Läs mer: May fördömer attacken

Räddade kollegas liv

Många hedrade polismannen, bland annat den konservativa parlamentsledamoten James Cleverly som var i armén tillsammans med Palmer.

– Jag har känt Keith i 25 år. Vi tjänade i det kungliga artilleriet tillsammans innan han blev polis. En underbar man, en vän. Mitt hjärta är krossat. Mina tankar går till familjen, vänner och kollegor till Keith Palmer. En modig man, skriver Cleverly på Twitter.

Palmer var gift och hade barn och en före detta kollega berättar för The Guardian att han var en fantastisk far och make och beskriver Palmer som rolig och omtänksam.

– Han räddade faktiskt mitt liv i en bilolycka i tjänsten. Jag har honom att tacka att jag lever, säger kollegan till tidningen.

Amerikansk man ett av offren

Det tredje offret är den amerikanska turisten Kurt Cochran, skriver BBC. Hans fru Melissa är allvarligt skadad och ligger på sjukhus. Paret var i London för att fira deras 25-åriga bröllopsdag. De skulle ha återvänt till USA dagen efter attacken. Melissas bror Clint Payne säger i ett uttalande att familjen är förkrossad.

– Kurt var en god man och underbar make till vår syster. Vi vill uttrycka tacksamhet till sjukvårdspersonalen som tar hand om Melissa och ber att ni ber för henne. Kurt kommer att bli saknad och vi önskar att få sörja i fred medan Melissa återhämtar sig från sina skador, säger Payne enligt BBC.

Under torsdagskvällen gick Londonpolisen ut via sin twitter och meddelade att ytterligare en person, en 75-årig man, hade avlidit.

Enligt Theresa May finns bland de skadade 12 britter, tre franska skolbarn, två rumäner, fyra sydkoreaner, två greker och en från Tyskland, Polen, Irland, Kina, Italien och USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attacken i London

Mer i ämnet