Foto: TT

Mamman: ”Jag är chockad och bedrövad”

Uppdaterad
Publicerad

Mamman till den misstänkte terroristen bakom Londonattacken kommenterar för första gången attentatet.

– Jag är chockad, bedrövad, säger hon i en intervju med BBC.

Det var i onsdags förra veckan som den 52-årige Khalid Masood rammade  gångtrafikanter med sin bil på Westminster Bridge i närheten av parlamentet i London. Därefter högg han ned en polis. Totalt dog fyra personer och tiotals skadades vid attacken. Masood sköts till döds i samband med dådet. Terrororganisationen slamiska staten har uppgett att de tar på sig attacken. Polisen har medgett att den misstänkte terroristen hade ett ”tydligt intresse av jihad”, men inte kunnat hitta några kopplingar till något terrornätverk.

Mamman: ”Har fällt många tårar”

I en intervju med det brittiska tv-bolaget BBC, träder hans mamma, Janet Ajao, fram och uttrycker son bedrövelse. Hon säger i intervjun att hon ”har fällt många tårar för människorna som föll offer för denna ohyggliga händelse”. Och att hon är ”chockad och bedrövad” över det som skett.

Attacken vid brittiska parlamentet

Tar avstånd

Hon understryker att hon tydligt tar avstånd från och fördömer sonens attack.

”Jag vill göra det absolut klart att, så att det inte några några tvivel om att jag inte tolererar hans handlingar eller stödjer hans föreställningar som ledde till hans beslut att begå detta illdåd”, säger hon i intervjun.

Läs mer: Här är mannen bakom terrordådet

Även Masoods fru bryter nu tystnaden och fördömer attacken, skriver The Guardian.

– Jag är ledsen och chockad över vad Khalid har gjort. Jag fördömer totalt hans handlande. Jag vill ge mina kondoleanser till offrens familjer, och hoppas på ett snabbt tillfrisknande för de skadade, säger Masoods fru i ett uttalande som släppts via Londonpolisen.

Hon ber i samma uttalande allmänheten att respektera hennes familjs privatliv, särskilt barnen.

Bytte namn

Khalid Masood föddes som Adrian Elms i Erith i London, som son till en ensamstående 17-årig mor. Två år senare träffade modern en man som hon gifte sig med, och sonen tog hans efternamn Ajao.

2003 avtjänade Masood ett fängelsestraff efter att ha attackerat en man med kniv i sin dåvarande hemstad Eastbourne. Några månader efter att han kom ut gifte han sig med en muslimsk kvinna och bytte namn till Khalid Masood. Enligt uppgifter till Sky News misstänks han ha radikaliserats i fängelset, då han enligt uppgifter vände sig till islam under sin fängelsevistelse.

Polisen arbetar med att ta reda på om den misstänkte gärningsmannen agerade på egen hand eller om han hade någon medhjälpare, eller styrdes av andra.

Läs mer: Här förbereder 52-åringen terrordådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid brittiska parlamentet

Mer i ämnet