Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Khalid Masood skickade krypterat meddelande – minuter innan attacken

Uppdaterad
Publicerad

Efter Londondåden kommer uppgifter om att ett krypterat meddelande ska ha skickats från Khalid Masood via Whatsapp bara minuter innan han genomförde attacken i London. Företaget vill inte avkryptera meddelandet, något som gjort brittiska inrikesministern vansinnig.

Bara minuter innan attacken ska Khalid Masood ha skickat ett meddelande via Whatsapp som inte kan läsas av den brittiska underättelsetjänsten eftersom meddelandet var krypterat. Det säger en tjänsteman inom säkerhetstjänsten, enligt AP.

Den brittiska inrikesministern Amber Rudd kräver att Whatsapp, som ägs av Facebook, hjälper myndigheterna att avkryptera.

– Vi måste försäkra oss om att företag som Whatsapp, och det finns många liknande företag, inte tillhandahåller säkra kommunikationskanaler för terrorister, säger Rudd till Sky News.

Ingen lagändring

Någon tvingande lag är inte aktuell i dagsläget, men Rudd kommer att ha ett möte med viktiga aktörer på torsdag för att diskutera ämnet, liksom problemet med att extremister tillåts lägga upp propropagandamaterial online.

Whatsapp, som ägs av Facebook, säger sig arbeta tillsammans med brittiska myndigheter utan att närmare gå in på vad det innebär.

I fjol utkämpade myndigheter i USA en strid med teknologijätten Apple för att kunna låsa upp en mobil som användes av en av skyttarna i San Bernadino-attacken, då 14 personer dödades. Det slutade med att FBI:s egna experter på egen hand lyckades ta sig in i telefonen.

LÄS: Så förvandlades Khalid Masood från omtyckt elev till massmördare

Totalt har tolv personer gripits misstänkta för att ha haft något att göra med terrorattacken som skakade London förra veckan. Alla utom en har tills vidare friats från misstankar och försatts på fri fot, skriver AFP.

LÄS: Attacken i London – detta vet vi

I lördags sa Londonpolisen att de trodde att Khalid Masood hade agerat på egen hand.

Masood dödade tre personer när han körde en bil in i fotgängare på Westminster Bridge i onsdags. Sedan knivhögg han en polisman till döds innan han själv blev skjuten till döds av polisen. Attacken var över på 82 sekunder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attacken i London

Mer i ämnet