Gärningsmannen Khalid Masood testkörde i området kring brittiska parlamentet dagarna före attacken. Foto: TT

Källor: Khalid Masood testkörde i området före Londonattacken

Uppdaterad
Publicerad

Mannen bakom Londondådet, Khalid Masood, testkörde i området kring det brittiska parlamentet dagarna före attacken. Det visar GPS-uppgifter enligt säkerhetskällor. Samtidigt tyder förberedelserna på att han inte var en tränad terrorist.

Fyra personer dog och minst 50 skadades vid terrorattacken i London onsdagen den 22 mars. 52-årige Khalid Masood mejade ned vuxna och barn med en bil på Westminster Bridge och knivhögg sedan en polisman till döds, enligt BBC.

Attacken tog bara 82 sekunder. Därefter sköts gärningsmannen till döds av polis.

Attacken vid brittiska parlamentet

Nu kommer uppgifter om att Khalid Masood genomförde en testkörning i området dagarna före dådet.

LÄS MER: Skickade krypterat meddelande minuter innan attacken

Körde över bron

Två säkerhetskällor säger till Wall Street Journal att GPS-spårningen av en bil som han använde visar att han körde över Westminster Bridge lördagen den 18 mars. Det tyder på att han förberedde attacken, att det inte var ett beslut som fattades i sista minuten, skriver The Telegraph.

Samtidigt tyder agerandet inte på att han var en tränad terrorist. I så fall skulle han ha genomfört testkörningen på samma veckodag som själva attacken, eller åtminstone på en vardag, för att säkerhetsåtgärderna och trafiken skulle likna förhållandena då han slog till, uppger en av säkerhetskällorna till tidningen.

LÄS MER: Så förvandlades Khalid Masood till massmördare

Utredningen visar att Khalid Masood dödades av ett enda skott i bröstet, när han sköts ihjäl av polis. Han förklarades död klockan 3.35, lokal tid, en timme efter attacken, skriver The Independent.

LÄS MER: Mamman: Jag är chockad och bedrövad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid brittiska parlamentet

Mer i ämnet