Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: AFP

Båda sidor anklagas för att ha öppnat eld mot hjälpkonvoj i Gaza Stad

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen dödades ännu en gång ett stort antal palestinier som väntade på nödhjälp. Nu anklagar både Israels militär och Hamas varandra för att ha öppnat eld mot folkmassan.

Minst 29 personer uppges ha dödats och över 150 skadats i väntan på en hjälpkonvoj med livsmedel vid en rondell i Gaza stad sent på torsdagen.

Men det tvistas om vem som bär ansvaret.

Krig mellan Israel och Hamas

Israels militär (IDF) förnekar att de skjutit mot konvojen. På fredagen skriver IDF i ett pressmeddelande att det var beväpnade palestinier som öppnade eld mot dem som stod och väntade på mat. Civila uppges också ha blivit påkörda av lastbilarna.

Hälsomyndigheten i Hamasstyrda Gaza hävdar att Israel öppnade eld från ”stridsvagnar och helikoptrar”. Mohammed Ghurab, chef för akutmottagningen vid ett sjukhus i norra Gaza, sade till AFP att ”ockupationsstyrkorna sköt direkt” mot människor som stod och väntade på hjälpkonvojen.

Hungersnöd i norra Gaza

Behovet av nödhjälp är akut på hela Gazaremsan, och allra mest i norra Gaza, där Gaza stad ligger. Boende äter djurfoder och ogräs för att överleva, och hjälporganisationer varnar om att var sjätte barn i norra Gaza under två år är akut undernärda.

Men det är svårt att få in nödhjälp i norra Gaza. Fram till nyligen har hjälpkonvojer bara kunnat komma in genom gränsövergången i Rafah, och det har varit svårt för hjälporganisationer att få mat och annat material genom israeliska kontroller.

Inte första beskjutna hjälpkonvojen

Det är inte första gången civilpersoner har dödats medan de väntar på nödhjälp i Gaza. Den 29 februari dödades minst 118 palestinier, och ytterligare hundratals skadades i samband med att en konvoj anlände i norra Gaza.

Även den gången förnekade IDF att de bar ansvaret. Efter en intern utredning hävdade IDF att israeliska soldater avfyrat ”varningsskott” och att palestinier uppträtt hotfullt, varpå soldaterna ”svarade mot flera individer”, och att de flesta blivit ihjältrampade eller överkörda av lastbilarna.

FN-personal på plats kunde dock bekräfta att många av de skadade som fördes till sjukhus var skottskadade. Och enligt sjukhuschefen på det närliggande sjukhuset Al-Awda behandlades 80 procent av dem som skadats för skottskador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet