Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Rädda barnens internationella chef om hur undernäringen påverkar barnen i Gaza: ”Det får stora långsiktiga konsekvenser”. Foto: SVT/Reuters

Hjälporganisationer larmar: Undernäring hotar barn i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Undernäringen i Gaza fortsätter att öka, visar en undersökning från UNICEF. Rädda barnen menar att en vapenvila krävs för att inte tusentals fler barn ska riskera att dö.

I norra Gaza är en sjättedel av alla barn mellan 6 och 23 månader gamla akut undernärda. Tre procent behöver omedelbar vård för att överleva. Det visar en undersökning från Global nutrition cluster (GNC) som arbetar för UNICEF.

Samtidigt meddelar FN:s livsmedelsprogram att man pausar leveranserna av mat till norra Gaza tills förhållandena i det krigshärjade området tillåter säkra leveranser.

Krig mellan Israel och Hamas

– Vi ser nu otroligt många barn som inte har mat. Vi får rapporter från kollegor om att barn äter ett mål var tredje dag, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, internationell chef för Rädda barnen.

Smittsamma sjukdomar extremt vanliga

81 procent av alla hushåll i Gaza har inte heller tillgång till rent vatten. I genomsnitt har man mindre än en liter vatten per person och dygn. I jämförelse förbrukar vi i genomsnitt 140 liter vatten per dygn och person i Sverige.

Brist på rent vatten leder både till uttorkning om man inte dricker tillräckligt, och till en ökad risk för spridning av smittsamma sjukdomar som kolera och diarrésjukdomar.

Cirka 90 procent av alla barn under fem år gamla i Gaza har drabbats av minst en smittsam sjukdom, och 70 procent har haft diarré någon gång under de senaste två veckorna, enligt undersökningen.

– Det kan tyckas att det inte är så anmärkningsvärt att få lite diarré. Men om vi lägger flera episoder med diarré på barn som redan är är svårt undernärda, orkeslösa och traumatiserade, så har vi en risk för att barn dör i uttorkning, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Ett eller två mål mat om dagen

Undersökningen gjordes mellan december och januari. Över 95 procent av de tillfrågade hushållen rapporterade att de har minskat antalet måltider per dag. I de flesta hushåll äter man mellan ett (64 procent) och två (33 procent) mål mat om dagen. I 95 procent av hushållen avstår vuxna från att äta för att deras barn ska få mat.

– Det här är en ekvation som bara kan sluta i att tusentals fler barn dör i undernäring i uttorkning och i sjukdomar, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet