Bahrains kung Hamid bin Isa Al Khalifa och Israels premiärminister Benjamin Netanhyahu. Foto: Evan Vucci/AP/TT / TAL SHAHAR/POOL/TT

Fredsuppgörelse mellan Israel och Bahrain

Publicerad

Ett fredsavtal har slutits mellan Israel och Bahrain. Uppgörelsen, som medlats fram av USA, följer på förra månadens fredsavtal mellan de forna fienderna Förenade arabemiraten och Israel.

Beskedet om ett fredsavtal mellan Israel och Bahrain kom först från USA:s president Donald Trump på Twitter.

Sekunder senare kommunicerade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu med landets invånare:

”Medborgare i Israel, jag är rörd när jag nu kan säga att vi har nått ytterligare ett fredsavtal med ett arabland, Bahrain, i kväll.”

Väckt missnöje

Netanyahu sade att relationerna med Bahrain ska ”normaliseras” och att diplomatiska kontakter ska upprättas, precis som Israel har gjort med Förenade arabemiraten efter uppgörelsen dem emellan den 13 augusti.

I de båda uppgörelserna säger Israel att man ställer in planerade annekteringar av det ockuperade Västbanken. Men Netanyahu har insisterat på att planerna inte är helt skrinlagda.

Bara någon halvtimme efter utspelet kom reaktionerna från palestinierna, som omedelbart fördömde avtalet och karakteriserade det som ”ett hugg i ryggen” på det palestinska folket.

Även Iran visade sitt tydliga och ilskna missnöje med uppgörelsen. I ett utspel på Twitter skriver en representant för UD, Hossein Amir-Abdollahian, att Bahrain ”borde lära av historien, i morgon kan det vara för sent”.

Egypten hyllar avtalet

Bahrain blir det fjärde arablandet att upprätta fullständiga diplomatiska förbindelser med Israel, efter Förenade arabemiraten, Egypten 1979 och Jordanien 1994.

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi ser fredsfördraget som ”historiskt”.

”Jag hyllar detta viktiga steg med målet att nå stabilitet och fred i Mellanöstern, som kan leda till en rättvis och varaktig lösning för den palestinska saken”, skriver al-Sisi på Twitter.

Stormakten Saudiarabien har tidigare sagt att en uppgörelse med Israel inte är aktuell förrän frågan om palestiniernas framtid är löst och säkrad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.