Förenade arabemiraten avslutar sin bojkott av Israel

Publicerad

Förenade arabemiratens ledare Khalifa bin Zayed Al Nahyan har formellt undertecknat ett dekret som avslutar landets bojkott av Israel, rapporterar Reuters. Det innebär bland annat att israeliska företag kan göra affärer i landet. 

Beskedet kommer cirka två veckor efter att Israel och Förenade arabemiraten (UAE) undertecknat ett fredsavtal, som av USA:s president Donald Trump beskrevs som ”historiskt”. Avtalet kom till med hjälp av medling från USA och ska normalisera relationen mellan länderna. 

Nyhetsbyrån Reuters, som hänvisar till statliga nyhetsbyrån WAM, skriver att president Khalifa bin Zayed Al Nahyan har gett order om att avsluta bojkotten. Det blir nu tillåtet med handel mellan länderna och israeler kan arbeta i Förenade Arabemiraten. 

Delegationer från Israel och Förenade arabemiraten ska under de kommande veckorna även enas om avtal rörande turism, direktflyg, kommunikation och liknande ämnen. Ett direktflyg mellan Abu Dhabi och Tel Aviv nämns i fredsavtalet som en möjlighet för att ge muslimer åtkomst till Islams tredje heligaste plats, al-Aqsamoskén i Jerusalem. 

De både länderna kommer även inom kort att utbyta ambassadörer och öppna ambassader. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.