Ebolaviruset har drabbat Sierra Leone, Guinea, Liberia och senast Nigeria. Foto: SVT Design

Bakgrund: Så spred sig ebolaviruset i Västafrika

Uppdaterad
Publicerad

Det pågående utbrottet orsakas av en art av ebolaviruset, Ebola zaire, som har mycket hög dödlighet. Det började i södra Guinea i slutet av 2013 och spred sig under våren till Sierra Leone och Liberia, under sommaren också till Nigeria.

Detta har hänt:

Forskare misstänker att det var en tvåårig pojke i södra Guinea som blev det första offret i ebola-epidemin. Han dog den 6 december 2013 efter några dagars feber, svåra diarréer och kräkningar. Kort därefter dog hans mamma, farmor, och treåriga syster.

Ebolautbrott

Mars

Först i början av mars larmar de lokala myndigheterna hälsovårdsmyndigheten i Guinea om dödsfallen. Smittan konstateras vara ebola med hjälp av forskare i franska Lyoun. Myndigheterna i Guninea bekräftar att 59 personer har avlidit av ebolaviruset.

I slutet av mars meddelar Unicef att viruset har spridit sig till huvudstaden Conakry

April

Viruset sprider sig till grannländerna Liberia. Röda korset och Läkare utan gränser skickar folk för att hjälpa sjukvården att stoppa smittan.

Minst 100 personer personer har nu avlidit av viruset.

Maj

9 maj

Ebolautbrottet sägs vara under kontroll, de två senaste fallen insjuknade 26 april i Guineas huvudstad Conakry respektive den 1 maj i regionen Guekedou, men fler fall kan inte uteslutas skriver Folkhälsomyndigheten. Ebolautbrottet har krävt minst 140 människors liv.

26 maj

Två nya dödsfall bekräftas i Guinea och Sierra Leone. Totalt har 170 dödsfall konstaterats som nu betecknas som det största sedan viruset upptäcktes 1976. Nu befarar man att viruset inte längre är under kontroll.

27 maj

I en ny studie från amerikanska forskare testas ett experimentellt vaccin mot Ebola, på infångade schimpanser. Studien sägs också vara en del av en PR-strid om att få fortsatt tillåtelse till medicinska studier på infångade människoapor i USA.

Juni

4 juni

Smittspridningen fortsätter i Guinea, Sierrra Leone och Liberia, över 200 personer har dött.

18 juni

De fösta dödsfallen i Liberias huvudstad Monrovia konstateras. WHO rapporterar om 528 smittade varav 337 har avlidit.

21 juni

”Epidemin är nu inne på en andra våg. Den är helt utom kontroll”, säger Läkare utan gränser på plats och vädjar om hjälp från omvärlden.

26 juni

WHO kallar till krismöte och varnar för spridning till Mali, Elfenbenskusten, Senegal och Guinea-Bissau.

Juli

1 juli

WHO meddelar att dödstalen stigit till 467 och pekar på att lokala traditioner och föreställningar som en avgörande faktor för smittspridningen snarare än viruset självt. ”Det kan exempelvis handla om att röra vid kroppen i samband med en begravning”, säger Ali Mirazimi, ebolaexpert på Folkhälsomyndigheten.

2 juli

Röda Korset upphör att behandla ebola i sydöstra Guinea efter att organisationens personal hotats av en grupp knivbeväpnade män.

Ebolautbrottet klassas nu som det värsta i historien.

15 juli

Minst 68 personer rapporteras ha dött bara den senaste veckan.

24 juli

Den läkare som har huvudansvaret för bekämpningen av det dödliga ebolaviruset i Sierra Leone har själv blivit smittad. För ett par dagar sedan avled tre av de sköterskor som arbetade nära läkaren.

Över 600 människor har avlidit i tre länder, omkring 90 procent av de smittade sägs avlida.

27 juli

Polis vaktar ett sjukhus med patienter som insjuknat i ebolaviruset i staden Kenema i Sierra Leone, efter att upprörda folkmassor hotat att bränna ned sjukhuset. Och det efter rykten om att ebolaviruset är en täckmantel för kannibalritualer.

29 juli

Sheik Umar Khan, läkaren som lett kampen mot ebolaviruset i Sierra Leone har avlidit, meddelar hälsomyndigheterna i landet.

30 juli

Oron för ebola växer i omvärlden sedan en man dog på väg till USA. Den amerikanske medborgaren hade blivit smittad i Liberia och flög via Togo till Nigeria där han föll ihop på flyplatsen.

Liberia stänger alla skolor Minst 1.200 personer har smittats, mer än 700 personer har rapporterats döda.

31 juli

Sierra Leone är nu epicentrum och landets president utlyser allmänt nödläge.

Augusti

1 augusti

Liberias president Ellen Johnson Sirleaf vädjar till omvärlden om hjälp med fler läkare och sjukvårdsmaterial för att bekämpa utbrottet.

4 augusti

De två amerikanska hjälparbetarna, läkaren Kent Brantly och missionären Nancy Writebol, som smittats i Liberia behandlas med läkemedlet Zmapp. Ett läkemedel som aldrig tidigare testats på människor, men som gett positiva resultat hos apor. De båda svarar positivt på läkemedlet.

8 augusti

Det pågående ebolautbrottet i Västafrika klassas nu som ett internationellt nödläge av WHO. I Nigeria har presidenten förklarat katastroftillstånd.

11 augusti

En tvååring tros vara orsak till ebolaepidemin. Pojken som insjuknade i feber och diarréer i byn Guéckédou i sydöstra Guinea, nära gränsen till Liberia dog den 6 december. En vecka senare dog pojkens mamma, hans treåriga syster samt hans mormor.

I samband med begravningen av mormodern smittades ytterligare minst två personer som förde med sig viruset till sin by där ytterligare dödsfall inträffade, konstaterar forskare i New England Journal of Medicine.

12 augusti

En spansk präst som smittats med ebola avlider. Han behandlades också med Zmapp, men vid senare tillfälle än amerikanerna efter insjuknandet.

WHO säger att de nu tillåter användandet av oprövade läkemedel eller vaccin som potentiella behandlingar mot den dödliga epidemin.  Den officiella dödssiffran är nu 1.014.

16 augusti

Kenya stänger sina gränser för resande från Guinea, Liberia och Sierra Leone.

20 augusti

Ilskan växer i i Liberias huvudstad Monrovia sedan presidenten utlyst nattligt utegångsförbud och satt två bostadsområden i karantän för att försöka motverka spridningen.

WHO meddelar att sammanlagt har nu 1.350 människor dött i ebolautbrottet.

21 augusti

De båda amerikanerna har tillfrisknat och får lämna sjukhuset.

22 augusti

Svenska utrikesdepartementet avråder från alla resor till Sierra Leone, Guinea och Liberia.

26 augusti

Minst 120 sjukvårdsarbetare har avlidit till följd av ebolautbrottet i Västafrika. ”Ett aldrig förut skådat antal av den medicinska personalen”, konstaterar WHO.

28 augusti

Hittills har 3.069 smittats varav 1.552 människor har dött, enligt den officiella statistiken. WHO tror dock att antalet smittade i själva verket kan vara två till fyra gånger fler.

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa, som hittills skördat 13 människors liv, har inte något att göra med den pågående epidemin i Västafrika, säger WHO i ett uttalande.

Inom kort ska det brittiska läkemedelsföretaget Glaxo Smith Kline (GSK) börja testa ett möjligt vaccin mot ebola på 20 frivilliga personer i USA.

29 augusti

Senegal har fått sitt första bekräftade ebolafall, enligt landets hälsominister. Den smittade personen uppges vara guineansk medborgare.

30 augusti

Karantänen i stadsdelen West Point i Liberias huvudstad Monrovia lyfts De 80.000 invånarna har varit instängda i sin egen stadsdel de senaste två veckorna.

Minst 55 människor skadats i oroligheter relaterade till ebolautbrottet i Guinea. Våldet blossade upp efter rykten om att en lokal marknad skulle ha sprejats med desinfektionsmedel.

September

1 september

”Vi klarar inte av det här, det är oss alldeles övermäktigt för oss som organisation. Vi räcker inte till!” säger Stefan Liljegren, till SVT:s team på plats i Liberia, och vädjar om hjälp från omvärlden.

Den man som utretts för ett misstänkt fall av ebola på Karolinska sjukhuset i Huddinge avskrivs. Mannen är inte smittad.

2 september

Sjuksköterskan William Pooley som smittats i Sierra Leone skrivs ut från sjukhuset i London. Han har behandlats med den experimentella medicinen ZMapp.

WHO och FN uppmanar till global handling. FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson sade att en internationell insats med mer engagemang från FN:s medlemsländer är nödvändigt och nämnde tsunamin i Indiska ocean 2004 och jordbävningen på Haiti 2010 som exempel.

3 september

WHO har skickat en informell förfrågan till Sverige om hjälp att bygga ett basläger åt internationell sjukvårdspersonal i eboladrabbade Liberia. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) undersöker förutsättningarna för ett tältläger för 100-200 personer.

4 september

Afrikanska unionen beslutar om ett krismöte nästa vecka för att komma fram till en gemensam strategi för att hantera ebolaepidemin.

6 september

Sierra Leones invånare tvångsisoleras i tre dagar, 19-21 september i försök att förhindra smittspridning.

8 september

WHO varnar för att tusentals personer kommer att smittas av ebola de närmaste tre veckorna. Organisationen uppmanar omvärlden att trappa upp ansträngningarna för att stoppa spridningen.

9 september

Ett nytt vaccin mot det dödliga ebolaviruset som är under utveckling har framgångsrikt skyddat apor mot smittan och kommer med stor sannolikhet även att fungera för människor, enligt svenska forskare.

WHO meddelar att minst 2.288 har avlidit, nära hälften av dem dog under de senaste 21 dagarna. Flest dödsfall finns i Liberia.

12 september

Ebola-smittan växer okontrollerat, enligt WHO. Över 2.400 har avlidit.

17 september

Enligt FN behövs sju miljarder kronor för att begränsa epidemin, generalsekreteraren kallar till krismöte. USA skickar soldater till Västafrika för att förhindra spridning.

25 september

WHO kommer ut med nya officiella siffror, nu har minst 2.917 dött i sjukdomen, av sammanlagt 6.263 insjuknade.

FN-organet säger att de fortfarande är i skriande behov av sjukhusplatser i Liberia, minst 1.500 till behövs. I Guinea rapporteras det att lokalbefolkningen satt upp vägspärrar för att hindra läkarteam från att komma in i området.

26 september

Experter varnar att ebolautbrottet inte bara hotar de drabbade länderna i Västafrika, utan utgör ett hot mot hela världen. Världshälsoorganisationen rapporterar att minst 3.091 personer avlidit i epidemin, 6.574 har smittats.

2 oktober

”Ebolan är som en skogsbrand” säger professor Hans Rosling. Varje infekterad person smittar nästan två andra personer. Dödstalet är nu uppe i 3.300 och över 7.0000 har smittats sedan årets början enligt WHO. Rädda barnen upgger att fem personer i timmen blir smittade, bara i Sierra Leone.

6 oktober

Just nu pågår de första försöken med vaccin mot ebola på människor. Redan efter årsskiftet hoppas man kunna utvidga testerna och kunna vaccinera till exempel vårdpersonal i Västafrika, säger ledande forskare till SVT.

En norsk kvinna har smittats av ebola i Sierra Leone i Västafrika. Hon evakueras till Norge.

7 oktober

Ett vårdbiträde som har vårdat en patient i Madrid har testats positivt för ebolasmitta.

8 oktober

Den ebolasmittade mannen som vårdades på sjukhus i Dallas i Texas, USA, har dött i sjukdomen.

12 oktober

Den sjuksköterska som vårdat den ebolasjuke mannen som avled i Texas i veckan, har smittats av ebola. Det är det första fallet av ebolasmitta på amerikansk mark.

14 oktober

WHO säger nu att dödligheten i nuvarande ebolautbrott har ökat till 70 procent.

Antalet döda i ebolaepidemin har stigit till 4.447. Hittills har minst 8.914 personer smittats, och siffran väntas stiga till över 9.000 smittade denna vecka. Samtidigt har WHO sett att smittotakten har bromsat in något i några av Västafrikas värst drabbade områden.

En sjukvårdare från FN:s fredsstyrka Unmil har avlidit i ebola i Leipzig, meddelar myndigheter enligt tyska medier.

15 oktober

Ytterligare en vårdanställd som vårdade den ebolasjuke Thomas Eric Duncan på ett sjukhus i Dallas, Texas, har smittats med ebola. Och det en vewcka efter att Duncan avlidit.

16 oktober

Regeringen beslutar att bidra med ytterligare 100 miljoner kronor i humanitärt stöd till arbetet mot ebolautbrottet i Västafrika.

En person som arbetat för organisationen Läkare utan Gränser behandlas för närvarande för misstänkt ebolasmitta på Hvidovre sjukhus i Danmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet