Donald Trump och Justin Trudeau. Foto: TT

Balansgång när Trudeau träffar Trump

Uppdaterad
Publicerad

Kanadas premiärminister Justin Trudeau träffade idag USA:s president Donald Trump i Vita huset.

– Kvinnors fulla kraft kan överträffa allt.

Vid den gemensamma pressträffen efter toppmötet i Washington hyllade USA:s president Trump kvinnor och tillsammans med Kanadas premiärminister Trudeau berättade han att de kommit överens om att starta ett initiativ för att hjälpa kvinnliga entreprenörer att komma framåt.

Trump omgiven av affärskvinnor

Strax före den gemensamma presskonferensen twittrade Donald Trump dessutom ut en bild där han och Trudeau är omgivna av amerikanska och kanadensiska affärskvinnor.

Läs mer: Är det här Trumps svar på Lövins känga?

Under pressträffen berättade Trump även att USA och Kanada kommer ”koordinera sig” för att skydda jobb i Nordamerika och att de båda länderna kommer arbeta tillsammans mot terrorism.

Trudeau betonade under pressträffen de båda ländernas gemensamma historia och unika relation.

– Men vi kommer inte alltid vara överens om allting, säger han.

Efter presskonferensen fick Trudeau frågor om Trumps föreslagna och omdiskuterade inreseförbud.

– Det sista kanadensare vill att jag ska göra är att tala om för andra länder hur de ska styras, svarade Trudeau diplomatiskt.

Foto: TT Nyhetsbyrån

Flera ämnen som inte nämndes

Trump och Trudeau skickade inför pressträffen ut ett gemensamt uttalade där de bland annat lovar starkare samarbete kring försvar och gränskontroll.

CNN noterar att det är flera ämnen som inte nämns över huvud taget. De båda ledarna nämner inget om Nafta, inget om flyktingar och inget om ett framtida besök för Trump i Kanada.

Olika syn på frihandel

Justin Trudeau har sagt att han ska använda mötet till att tala ”uppriktigt men respektfullt” med den nye presidenten, enligt nyhetsbyrån AFP. De två har bland annat olika syn på det nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta, som Trump vill omförhandla för att skydda arbetstillfällen i USA, och Trudeau vill behålla för att gynna hemlandets ekonomi. Men Trudeaus strategi i stort verkar vara att hitta områden där de båda ledarna kan enas.

Olika värdegrund

– Vi vann båda val baserat på våra löften att stärka medelklassen och stödja dem som arbetar hårt för att bli en del av den. Och det är exakt det som vi bör fokusera på under dessa möten, har Trudeau sagt om samtalen i Vita huset, enligt nyhetskanalen CNN.

Trudeaus besök i USA är ett möte mellan två generationer och två värdegrunder. Den 45-årige Trudeau kallar sig feminist och förespråkar invandring och globalisering. Den 70-årige Trump kritiserades under valrörelsen för sexistiska uttalanden och har nyligen försökt införa ett inreseförbud för medborgare från sju i huvudsak muslimska länder samt stoppa USA:s flyktingmottagande – ett presidentdekret som har stoppats av en domstol.

När dekretet blev känt twittrade Trudeau att Kanada välkomnar dem som flyr förföljelse, terror och krig – oavsett deras tro.

Framtida oljeledning?

Ett annat för Trudeau känsligt ämne som lär komma upp är bygget av den omtvistade oljeledningen Keystone XL. Ledningen, tänkt att föra råolja från Alberta i Kanada till raffinaderier i Mexikanska golfen, har föranlett protester från såväl miljöaktivister som ursprungsbefolkningar. Bygget stoppades av miljöskäl av USA:s förre president Barack Obama, men har nu fått grönt ljus från Trump. Trudeau, som tampas med falnande opinionssiffror, vill å ena sidan minska de klimatpåverkande utsläppen och å andra sidan utveckla Kanadas energisektor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.