En ballongerna i raden som flög över USA, här skjuts den ner den 4 februari. Arkivbild.

Spionballonger kan ha flugit över Japan i flera år

Uppdaterad
Publicerad

Japan säger sig, efter nya analyser, troligtvis också ha haft kinesiska så kallade spionballonger i sitt luftrum de senaste åren.

Samtidigt meddelar Kinas utrikesdepartement att motåtgärder kommer att vidtas mot USA till följd av de sanktioner som planeras att införas mot de kinesiska företag som påstås kopplas till landets ballongprogram.

”Efter ytterligare analys av ballongformade flygande föremål som tidigare har identifierats i japanskt luftrum, däribland de i november 2019, juni 2020 och september 2021, har vi dragit slutsatsen att ballongerna troligtvis var obemannade spaningsballonger som styrts av Kina”, säger Japans försvarsdepartement i ett uttalande.

Den nya granskningen kommer efter de senaste veckornas påstådda spionballonger som skjutits ned över Nordamerika.

Okända objekt över USA och Kanada

Den senaste tiden har flera främmande föremål skjutits ned över amerikanskt och kanadensiskt luftrum.

Från amerikanskt håll uppges att ballonger observerats även vid tidigare tillfällen, och man har den senaste veckan anklagat Kina för att använda sig av en global ballongflotta för att spionera på länder i hela världen. Kina kontrar med att hävda att amerikanska ballonger upprepade gånger sedan i januari 2022 flugit in över kinesiskt luftrum.

Kinas utrikesdepartement säger även på onsdagen att motåtgärder kommer att vidtas till följd av USA:s beslut att införa sanktioner med sex kinesiska företag som uppges kunna kopplas till ballongprogrammet, rapporterar Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.