Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s korrespondenter Tilde Lewin i Kina och Fouad Youcefi i USA berättar hur de två stormakterna står sig till i de hetsiga debatterna om de nerskjutna ballongerna. Foto: SVT

SVT:s korrespondenter om ballongbråket Kina-USA

Uppdaterad
Publicerad

Kina påstår att USA vid flera tillfällen haft höghöjdsballonger svävande över landets territorium utan tillstånd, och det diplomatiska bråket mellan de två supermakterna trappas därmed upp ytterligare.

Enligt SVT:s korrespondent i Peking, Tilde Lewin, är tonläget extremt uppskruvat:

– Det officiella Kina kallar USA för impulsiva våldsbenägna hycklare. Man säger att de är återfallsförbrytare inom spioneri som har världens största övervakningsimperium.

USA-korrespondenten Fouad Yusefi menar att tongångarna i Washington är lika oförsonliga. Båda partierna i kongressen har investerat mycket politiskt kapital i  att fördöma Kina i olika termer.

– Bidenadministrationen säger att man ännu så länge håller kommunikationskanalerna mot Kina öppna. Men något möte, som det tidigare talades om, finns knappas på kalendern för ganska lång tid framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.