Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få en sammanfattning över turerna med de nedskjutna mystiska föremålen – på 60 sekunder. Foto: TT/AP/USA:s marinkår

Detta vet vi om de nedskjutna objekten i USA

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har flera främmande föremål skjutits ned över amerikanskt och kanadensiskt luftrum. Här är det vi vet och inte vet om händelserna som satt ytterligare press på den redan ansträngda relationen mellan Kina och USA.

USA anklagar Kina för övervakningsballong

Den 4 februari sköts en ballong ned utanför South Carolinas kust aven amerikansk AIM-9X-robot efter att i flera dagar ha färdats iamerikanskt luftrum. Enligt USA rörde det sig om en kinesiskövervakningsballong med syfte att samla in information som rört sig över flera militära anläggningar.

Frånkinesiskt håll hävdar man i stället att det rörde sig om en civilfarkost som samlade in data i forskningssyfte.

Föremål ”stor som en bil” över Alaska

Den 10 februari skötett amerikanskt stridsflygplan ned ett föremål över Alaska.Föremålet ska ha haft ”storleken av en liten bil” och flugit påcirka tolv kilometers höjd i norra Alaska nära den kanadensiskagränsen.

Upptäckt i Kanada

Dagen efter, den 11 februari, sköt amerikanskt stridsflygned ytterligare ett okänt föremål på hög höjd – denna gång överterritoriet Yukon i norra Kanada. Föremålet ska ha varit litet ochcylinderformat och utgjort ett ”möjligt hot mot civil flygfart”,enligt den kanadensiska försvarsministern Anita Anand.

Fjärde föremål skjuts ned

Den 12februari sköts ännu ett främmande föremål ned i luften ovanförNordamerika, den här gången över Huronsjön på gränsen mellan USAoch Kanada. Föremålet sköts ned i det luftrum som USA och Kanadagemensamt hade stängt tidigare under dagen.

Anklagelser från båda länder

Från amerikanskt håll uppges att ballonger observerats även vidtidigare tillfällen, och man har den senaste veckan anklagat Kinaför att använda sig av en global ballongflotta för att spionera påländer i hela världen. Kina kontrar med att hävda att amerikanskaballonger upprepade gånger sedan i januari 2022 flugit in överkinesiskt luftrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.