Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De flygande objekten har varit en stor snackis i USA under de senaste veckan, berättar SVT:s USA-korrespondent Fouad Yousefi. Foto: SVT

SVT:s USA-korrespondent om nedskjutna objekten: ”En oro med tanke på världsläget”

Uppdaterad
Publicerad

Ett fjärde flygande objekt har skjutits ned över Nordamerika under söndagen. Händelsen inträffade en dryg vecka efter nedskjutningen av vad USA misstänker vara en kinesisk spionballong och i helgen införde USA sanktioner mot sju kinesiska teknikföretag.

– I botten ligger naturligtvis en liten oro med tanke på hur världsläget ser ut just nu och de försämrade relationerna mellan USA och Kina, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

Objektet som sköts ned under söndagen ska ha befunnit sig över Lake Huron i norra USA på gränsen till Kanada. Enligt John Kirby, talesman för USA:s nationella säkerhetsråd, ska objektet varit i storleken av ”en mindre bil”.

– Motiveringen till att man sköt ned det var både att det befann sig på en höjd där kommersiell flygtrafik flyger men också att det bedöms ha varit nära känsliga militära installationer i USA, säger SVT:s USA korrespondent Fouad Youcefi.

Sanktioner

Sammanlagt har fyra objekt skjutits ned i nordamerikanskt luftrum den senaste tiden.

Den första nedskjutningen utanför delstaten South Carolinas kust den 4 februari. Objektet misstänks vara en kinesisk spionballong. Kina bekräftade att objektet tillhör dem men hävdar att ballongen varit civil med uppdrag att samla in meteorologiska data.

Den 10 februari sköts ett okänt objekt ner i Alaska och en dag senare sköts ytterligare ett okänt objekt ner i Yukon i norra Kanada. De två objekten ska inte ha burit någon direkt likhet med den tidigare misstänkta spionballongen, utan varit mindre, rapporter Reuters med hänvisning till en talesperson i Vita Huset.

I helgen införde USA sanktioner mot fem kinesiska teknikföretag och ett forskningsinstitut som man anser är kopplade till Kinas ballongprogram.

– Det är ganska tydligt att amerikanska myndigheter tar det här på allvar, säger Fouad Youcefi.

Ufo-rapporterna ökar

Den senaste veckans händelser har fått amerikaner att vända blicken mot skyn vilket innebär att rapporterna om flygande objekt ökar.

– Jag har sett påståenden om flygande objekt i Florida, Arizona och på andra håll. Plötsligt får nog de amerikanska myndigheterna väldigt mycket att göra på den här fronten, säger Fouad Youcefi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.