Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
John Blaxland, professor i internationell säkerhet och underrättelsestudier vid Australian National University, menar att ballonger kan ha många fördelar över drönare och satelliter för spioneri.

Säkerhetsexperten om spionballonger: ”Misstänker att vi kommer se mer av dem”

Uppdaterad
Publicerad

De två föremål som skjutits ner över Alaska och Yukon de senaste dagarna var sannolikt ballonger, säger Demokraternas majoritetsledare Chuck Schumer till ABC News.

– Jag misstänker att vi kommer att få se mer av dem, säger John Blaxland, professor i internationell säkerhet, till SVT.

De senaste veckorna har tre okända föremål i nordamerikanskt luftrum skjutits ner. Förra lördagen förstörde USA en misstänkt kinesisk spionballong och i helgen har ytterligare två föremål skjutits ned över Alaska och Yukon, varav ett flög över Kanada.

Det är fortfarande oklart om helgens nedskjutna föremål var spionballonger. Men i en intervju med ABC News säger Demokraternas majoritetsledare Chuck Schumer, som pratat med Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan, att det sannolikt rör sig om ytterligare två ballonger. De ska dock ha varit mindre än den kinesiska ballong som sköts ner den 4 februari.

– Vi visste inte om de här ballongerna förrän för ett par månader sedan. Vår underrättelsetjänst och militär visste inte om dem, säger han till ABC News.

Den första spionballongen fiskades upp ur vattnet med hjälp av den amerikanska flottan den 7 februari. Foto: Navy US Handout

En nytändning

Spionballonger är inget nytt fenomen utan användes redan i det amerikanska inbördeskriget, säger Mattias Abrahamsson, tidigare ansvarig för ballongprojekt på rymdbasen Esrange. Men efter att ha hamnat i skuggan av drönare och satelliter kan spionballongen åter vara i hetluften.

– I huvudsak är ballonger billiga, lätta att avfyra och ger önskad effekt, säger John Blaxland, professor i internationell säkerhet och underrättelsestudier vid Australian National University och tillägger:

– Med hjälp av mikroteknik och AI kan man snabbt samla in och sända information till sitt hemland i realtid, tilläger han.

Se experterna John Blaxland och Mattias Abrahamsson förklara vad spionballonger har för styrkor och svagheter i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.