Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Mikaela Smith – U.S. Air Force/AP/TT

Misstänkt flygande objekt över norra Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Ett misstänkt föremål över Kanada har skjutits ned efter en order från premiärministern.

Enligt Kanadas försvarsminister utgjorde föremålet ett ”möjligt hot mot civil flygfart”.

USA:s och Kanadas gemensamma militära flygkontroll Norad säger att ett misstänkt objekt flugit över norra Kanada. Enligt Global news kan det röra sig om en spionballong, men det är inget som har bekräftats av Norad.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau skriver på Twitter att han beordrat en nedskjutning av föremålet och att Norad nu skjutit ned det.

På lördagskvällen, lokal tid, stängdes även delar av luftrummet över den amerikanska delstaten Montana uppgav USA:s luftfartsmyndighet FAA.

Letar efter det misstänkta objektet

Enligt Kanadas försvarsminister Anita Anand var föremålet som sköts ned litet och cylinderformat. Hon menar dock att föremålet utgjort ett ”möjligt hot mot civil flygfart”. Det är enligt Anad för tidigt för att avgöra om det misstänkta föremålet kom från Kina.

– Jag kommer inte spekulera i varifrån objektet kom ikväll. Det är alldeles för tidigt i vår analys, vi samlar fortfarande ihop vrakresterna, sa hon enligt Global News på lördagskvällen.

På söndagen sade Justin Trudeau till reportrar att de fortfarande inte vet särskilt mycket om objektet, och att det därför är viktigt att analysera det, rapporterar Reuters.

– Återställningsteam är på plats och letar efter objektet för att analysera det.

Flera fall av misstänkta föremål

Förra helgen sköt USA ned en misstänkt kinesisk spionballong. Kina har bett om ursäkt och hävdat att det rört sig om en civil farkost som samlade in information i forskningssyfte.

USA menar att Kina använder sig av en global ballongflotta för att spionera på länder i hela världen. USA har efter händelsen svartlistat fem kinesiska teknikföretag och ett forskningsinstitut som man anser är kopplade till Pekings ballongprogram.

Under fredagen sköt USA:s militär ner ännu ett objekt, i Alaska. Vita huset har inte klargjort vad det var för föremål, eller vem som ägde det. Demokraternas majoritetsledare Chuck Schumer sade på söndagen att båda föremålen som skjutits ner över Alaska och Yukon de senaste dagarna sannolikt var spionballonger. Kort därefter sade en talesperson för Vita huset att de två objekten inte direkt bar likhet med den tidigare spionballongen, utan att de var mindre, och att de inte tänker utmärka vad objekten är förrän de har undersökt resterna, skriver Reuters.

På söndagen rapporterar statliga kinesiska medier att Kina förbereder en nedskjutning av ett oidentfierat objekt som ska röra sig över hamnarna vid Qingdao och Rizhao i Shandong, någonting som Expressen rapporterat om.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när ballongen skjuts ner utanför amerikanska östkusten. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.