Invånare i Kap Delgado väntar på att kvittera ut matpaket från FN:s livsmedelsprogram (WFP). Foto: Falume Bachir/AP/TT arkiv

Barn halshuggna i Moçambique – FN slår larm

Uppdaterad
Publicerad

FN kräver omedelbara åtgärder för att skydda civila i provinsen Kap Delgado (Cabo Delgado) i nordöstra Moçambique, där jihadister den senaste tiden har mördat och lemlästat tiotals personer i flera brutala attacker.

– Situationen är desperat, både för dem som är fast i konfliktområden utan tillräckliga medel för att överleva, och för dem som tvingats på flykt både inom provinsen och till andra delar av landet, säger FN:s människorättschef Michelle Bachelet i ett uttalande.

-De som blivit kvar saknar grundläggande förnödenheter och riskerar att dödas, utnyttjas sexuellt, kidnappas eller tvångsrekryteras till väpnade grupper. De som flyr riskerar också livet”, fortsätter hon.

Sprider sig mot Tanzania

Islamistiska extremister började genomföra attacker i Kap Delgado, som gränsar till Tanzania, under 2017. Under 2020 har våldet trappats upp, och de senaste dagarna rapporteras uppemot 50 personer ha mördats av grupper med IS-anknytning. Många av offren, även kvinnor och barn, ska ha halshuggits.

– Konflikten trappades upp ytterligare under sommaren då rebellerna, som sedan juli förra året svurit trohet till IS, började genomföra flera större operationer mot provinsen Cabo Delgados administrativa centrum, säger Shawn Davies, forskningsassistent vid Institutionen för freds- och konfliktforskning, med inriktning på Moçambique, vid Uppsala Universitet och fortsätter:

– Sedan augusti i år håller de en av större städerna, Mocimboa da Praia, i den påverkade provinsen, vilket är första gången som de försökt långvarigt kontrollera en stad. Konflikten har nu också börjat sprida sig till Tanzania, med ett par attacker rapporterad över gränsen i oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.