Hör Joe Bidens barndomsvän Robert Markel berätta om hur Biden blev retad för sin stamning som barn.

Barndomsvännen om Biden: Mobbarna formade honom

Publicerad

Att Joe Biden ställer USA-valet förvånade få, det är tredje gången gillt för den tidigare vicepresidenten. Minst förvånade är kanske vännerna som Biden växte upp med, vänner som vittnar om ambitioner som tidigt kunde anas.

De var när Robert Markel och Joe Biden var 13-åringar som de två lärde känna varandra. De har växt upp tillsammans – Markel brukade skjutsa Biden till skolan, de var marskalker på varandras bröllop och än i dag hörs de ofta av.

– Jag minns när vi satt i vardagsrummet hemma hos Joe, och en annan av våra vänner sade ”jag tror att Joe vill bli president”. Med sin mamma sittandes där bekräftade Joe väl i princip det, säger Markel.

Moe Vela, tidigare seniorrådgivare när Biden var vicepresident, beskriver honom som lyhörd.

– Det var en av de första saker jag märkte om honom som min chef. Han vill ha information och ber om den, sedan tar han in det och drar sin egen slutsats, säger han.

Retades i skolan

Men vännerna har inte bara delat glada tider utan också sorg. Medier har ofta beskrivit hur den präglat Joe Biden, men Markel pekar på något annat som det mest formande: Bidens stammande som barn som han retades för mycket.

– Efter en sommar så kom han tillbaka till skolan och stammade inte längre, det var en otrolig förvandling. Men jag tror att det påverkade honom mycket.

Intern kritik mot Biden

Men medan Bidens vänner lojalt hyllar Biden så delar inte alla deras entusiasm. Biden leder i opinionen men kritiseras inte bara av Trump-anhängare, det finns missnöje även i de egna leden.

Biden har beskrivits som tråkig, alltför gammal med sina 77 år, och han har dessutom anklagats för att på ett olämpligt sätt ha tagit på kvinnor, vilket han själv har fått gå ut och be om ursäkt för. Den interna kritiken kommer särskilt från demokraternas vänsterflank, som anser att Biden är för högerorienterad.

Nödvändigt kompromiss

Vännerna tar Biden i försvar när SVT frågar om kritiken mot honom, personligt och politiskt.

Biden är, enligt dem, den kandidat som kan ena alla som ogillar Trump, om än som kompromisskandidat. Samtidigt värjer sig Moe Vela från tanken att Biden bara kandiderar som ”anti-Trump”.

– Det är inte heller Joe Bidens kampanj. Han har en plan för varje fråga och utmaning som vårt land står inför.

Se intervjuerna med vännerna, insatta gäster och en spännande diskussion om Joe Biden och hans kandidatur i denna veckas avsnitt av Utrikesbyrån, säsongens första. Avsnittet kan du se här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.