Noor är 18 månader gammal men väger som en fyra månader gammal bebis. Foto: Niclas Berglund

Barnsvälten i Syrien stor – Noor överlevde

Uppdaterad
Publicerad

Avdelningen för undernärda barn på Damaskus sjukhus berättar egentligen bara om krigets konsekvenser. Men bilderna på 15 månader gamla Noor är så fruktansvärt obegripliga. Och efter det två timmar långa besöket är vi helt slut.

Lamia al Bazna, som är läkare här, lyfter upp lilla Noor och pekar på hennes stjärt.

– Noor har förlorat allt sitt underhudsfett. Ni ser själva.

Syrienkriget

Det känns nästan som att den lilla kroppen ska gå av när hon försiktigt läggs ner på sin säng igen. Runt om oss finns många liknande fall, men inget barn var så undernärt, när det nådde specialistsjukhuset i Damaskus, som Noor.

– Flickan är 15 månader gammal, men väger bara 6 kilo. Hon var mycket illa däran när hon kom hit, berättar Lamia al Bazna.

Behandlas med mjölk och dropp

När du ser bilderna på Noor är det svårt att förstå att hon faktiskt har gått upp några hekton i vikt. Efter 8 dagars behandling har hennes kräkningar och diarrén börjar att ge med sig.

Här behandlas de undernärda barnen med dropp och näringsrik mjölk. Allt genomförs i lugna försiktiga steg för att kroppen ska vänja sig. Bara de mest undernärda barnen vårdas på det här sjukhuset.

– Vi vet inte exakt hur många svältande barn det finns därute, men många, många fler behöver vård. Det är fortfarande svårt att nå de belägrade områdena, berättar Lamia al Bazna.

Inget problem är större än de svältande barnen

Vapenvilan har gjort det enklare att nå ut med hjälp och enligt FN har 400.000 lidande nu fått nödhjälp i belägrade områden. Lilla Noor räddades från den IS-kontrollerade staden Deir ez-Zor. Noors familj kunde inte ge henne den näringsriktiga mjölk hon behövde, men efter flera försök kunde en hjälporganisation få henne under vård.

– Inget problem är större just nu än våra svältande barn. Och egentligen är behandlingen så enkel, vilket gör det ännu svårare att förstå varför vi inte kan rädda våra barn, säger läkaren Lamia al Bazna.

Noor suger glupskt på en nappflaska och tittar på oss med de där stora ögonen. Trots den svårt utmärglade kroppen, säger läkarna att hon kommer att bli helt återställd. Det känns svårt att förstå att det finns fler barn därute i krigets Syrien som tvingas ha det så här.

Bilderna av Noor glömmer vi inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet