Foto: Scanpix/SVT

Barroso läser lusen av Dalli

Uppdaterad
Publicerad

Skärp dig, lyder de barska orden från EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso till nyavgångne hälsokommissionären John Dalli.
Men den mutanklagade maltesen fortsätter att slå ifrån sig.

Bannorna från Barroso kommer som svar på att Dalli skriftligen ifrågasatt hur det egentligen gick till när han avgick i förra veckan.

”Jag kan inte acceptera de uttalanden och påståenden som görs i ditt brev”, skriver Barroso tillbaka.

”De olika klagomål och anklagelser om olagligt eller inkorrekt uppträdande mot dig som du gjort i flera uttalanden sedan den 17 oktober är lika oförståeliga . . . Det är ditt ansvar, som före detta kommissionär, att uppföra dig med integritet.”

”Visste ingenting”
Men Dalli ger sig inte. På en fullpackad presskonferens i Bryssel på onsdagen bedyrade han återigen sin oskuld i härvan, där antikorruptionsbyrån Olaf säger sig ha ”otvetydiga” indicier på att Dalli känt till, men tigit om, att en affärsman erbjudit Swedish Match ändrad snuspolitik i EU för motsvarande en halv miljard kronor.

-Jag visste ingenting. Jag var fullkomligt ovetande. Jag kan ju inte rapportera om något som jag inte kände till, hävdar Dalli och säger sig vara redo att gå till domstol för att bli rentvådd.

-Jag vill få upprättelse från herr Barroso.

Dalli hävdar tvärtemot att det var Swedish Match som försökte muta sig fram.

-Swedish Match var ganska påstridiga i sina förhandlingar med den maltesiske affärsmannen. Jag känner till  minst två tillfällen, dels 16 mars, dels 3 och 4 juli, då de erbjöd honom pengar för att få träffa mig. De ville försöka övertala mig att arbeta för att få bort förbudet mot snus i den nya EU-författningen, säger Dalli.

Swedish Match vill i dag inte kommentera Dallis anklagelser, utan hänvisar till antikorruptionsbyråns utredning.

Konspirationer
Olafs rapport är ännu inte offentlig, utan har skickats vidare till Malta för eventuella juridiska påföljder. Dalli spekulerar och insinuerar friskt under tiden att det antingen är tobaksindustrin som velat få bort honom, eller maltesiska politiska konkurrenter.

Starkt snusengagerade EU-parlamentsledamoten Christofer Fjellner (M) är kritisk till hur Dalli-affären utvecklats.

-Jag blir beklämd över efterspelet, när man ägnar mer tid åt att sprida konspirationsteorier, säger Fjellner, som själv kommit med på ett hörn sedan hans snusförsäljning till bekanta plötsligt blivit internationellt omskriven.

-Det verkar vara ett högst medvetet försök att påvisa snus som ”illegala droger”. Snacka om stickspår! Här har vi en EU-kommissionär som misstänks för mutor och då försöker man i stället göra stor sak av min snusförsäljning, säger Fjellner till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-kommissionär i snushärva

Mer i ämnet