En räddningsbåt från den ungerska brandkåren letar efter överlevande i vattnet. Foto: AP/TT

Båtolycka i centrala Budapest – flera döda

Uppdaterad
Publicerad

En turistbåt kapsejsade när det kolliderade med ett fartyg i Ungerns huvudstad Budapest sent på onsdagskvällen. Minst sju personer ska ha omkommit och cirka 20 personer saknas.

– Det är minimalt hopp om att hitta fler överlevande, säger Pal Gyorfi, talesperson för ambulanssjukvården, enligt Reuters.

På torsdagskvällen uppgav polisen att man gripit kaptenen som körde fartyget.

Båten kolliderade med ett fartyg i centrala Budapest, på floden Donau som löper genom staden. På turistbåten fanns 33 passagerare från Sydkorea och två besättningsmän.

Ungersk polis: sjönk på sju sekunder

Enligt ungersk polis välte båten över på sidan och sjönk på omkring sju sekunder, rapporterar AP. Nyhetsbyrån hänvisar även till en video från polisen, som visar att den olycksdrabbade turistbåten färdades i samma riktning som det större fartyget som det kolliderade med.

– Båda båtarna skulle norrut, och när de kom fram mellan två pelare vid Margaretabron så svängde turistbåten in framför fartyget av någon anledning, säger Col Zsolt Gabor Palotai, chef vid katastrofförvaltningsbyrån i Budapest, enligt AP.

Kraftigt regn har orsakat starka strömmar i floden.

”Minimalt hopp om att hitta fler överlevande”

Minst sju personer har hittills bekräftats döda, och sju andra har räddats, men totalt 21 personer saknas fortfarande efter olyckan. Sydkoreas utrikesdepartement har bekräftat att de påträffade döda är sydkoreanska medborgare, skriver AP.

– Det är minimalt hopp om att hitta fler överlevande, säger Pal Gyorfi, talesperson för ambulanssjukvården, till Reuters.

Sju döda är sydkoreanska medborgare

Sydkoreas utrikesdepartement bekräftade under natten att sju av de påträffade döda är sydkoreanska medborgare, skriver AP.

Sveriges ambassad i Budapest skriver på sin Facebooksida att de under natten har bevakat händelseutvecklingen, och kommer att fortsätta att göra det under dagen genom de ungerska myndigheterna och utrikesdepartementet i Sverige.

”Det finns inga uppgifter om omkomna, skadade eller saknade svenska medborgare”, skriver de vidare.

Polisen uppger att kaptenen som körde den båt som körde på turistbåten har gripits, enligt nyhetsbyrån AP.

Under fredagen gick Ungers premiärminister Viktor Orbán ut och efterfrågade en grundlig utredning av båtolyckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.