Tusentals personer följde begravningskortegen för den iranske generalen Qassem Soleimani. Foto: Reuters

Begravningskortege för Soleimani i Bagdad

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals irakier slöt på lördagsförmiddagen upp i en begravningsprocession för den iranske toppgeneral och den irakiske milisledare som dödades i fredagens amerikanska drönarattack.

Kortegen färdades genom den irakiska huvudstaden Bagdad i riktning mot regeringskvarteren där en statsbegravning var planerad i närvaro av landets högsta dignitärer. Längs gatorna viftade tusentals med irakiska flaggor och milisfanor samtidigt som slagord som ”Död åt Amerika” ekade.

Den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani dödades på fredagen tillsammans med irakiske milisledaren Abu Mahdi al-Muhandis i en amerikansk drönarattack. Soleimani ledde det iranska revolutionsgardets specialstyrka Quds medan al-Muhandis var vice ledare för paraplyorganisationen Hashed al-Shaabi, Folkets mobiliseringsstyrkor, som samlar Iranstödda shiamiliser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten mellan USA och Iran

Mer i ämnet