Så här såg det ut när Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In möttes 27 april i år. Foto: AP/TT

Bekräftat: Kim Jong-Un ska träffa Moon Jae-In i nytt toppmöte

Uppdaterad
Publicerad

Nord- och Sydkorea har kommit överens om att hålla toppmöte i den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang i september, enligt ett gemensamt uttalande.

Representanter för länderna träffades under måndagen på den norra sidan om stilleståndslinjen i Panmunjom. De kom överens om att hålla ett ”Syd-Nord-möte” i Pyongyang i september, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. Det exakta datumet är dock oklart.

Nordkoreas chefsförhandlare Ri Son Gwon säger i en kommentar att mötet i höst ”kommer att uppfylla folkets önskningar”. Dessutom använde han ett ordspråk för att beskriva Sydkorea som en mycket nära vän.

Nordkorea-krisen

Möttes i april

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In träffades för ett historiskt möte vid gränsen i april, och lovade då varandra ett nytt toppmöte i just Pyongyang.

Sydkoreas återföreningsminister Cho Myoung-Gyon säger att många frågor kommer att diskuteras på toppmötet men att alla problem borde kunna lösas om de båda länderna ”delar samma inställning”.

Fakta: Konflikten på Koreahalvön

Vid andra världskrigets slut intogs Korea dels av Sovjetunionen, och dels av USA. En skiljelinje mellan de sovjetiska trupperna i norr och de amerikanska i söder drogs längs den 38:e breddgraden. Sovjetunionen bildade ett kommunistiskt system under ledning av Kim Il-Sung medan USA inrättade en tillfällig regering av moderata nationalister.

I augusti 1948 utropades en ny stat i söder: Republiken Korea. Samma månad arrangerades val till en folkförsamling i norra Korea och 9 september bildades Demokratiska folkrepubliken Korea.

Bakgrunden till kriget som rasade 1950-1953 kan hittas i kalla krigets spänningar men också i motsättningarna i Korea. Kommuniststaten fick kinesiskt och sovjetiskt stöd medan Sydkorea hade stöd av USA-ledda FN-trupper.

I juli 1953 slöts ett stilleståndsavtal i Panmunjom. Något fredsavtal kom aldrig till stånd och den demilitariserade zonen längs breddgraden utgör alltjämt gräns mellan Nord- och Syd­korea. Kriget krävde minst ett par miljoner människoliv.

Källa: Landguiden, NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet