Belarus president Alexandr Lukasjenko. Arkivbild. Foto: TT

Belarus begränsar rätten att lämna landet

Uppdaterad
Publicerad

Belarus skärper tonen och begränsar ytterligare medborgarnas rätt att lämna landet. Ett tillfälligt uppehållstillstånd i ett annat land är inte ett tillräckligt skäl för att lämna Belarus, anser regimen.

Beslutet ska enligt landets gränskontroll ha tagits med anledning av pandemin. Ett fåtal undantag görs för resor, bland annat för statsanställda tjänstemän på offentliga uppdrag.

”Ett tillfälligt uppehållstillstånd är inte ett skäl att resa utomlands”, skriver myndigheten.

Flertalet belarusier har flytt landet de senaste månaderna och enligt den belarusiska gränskontrollen har många ansökt om att få lämna Belarus med hänvisning till att man har fått uppehållstillstånd i ett annat land.

Oppositionen fördömer det nya resebeslutet och kallar det ”ett självklart lagbrott”.

Resor redan begränsade

Omfattande protester bröt ut efter det omstridda valet i augusti i fjol, där president Alexandr Lukasjenko, som har styrt sedan 1994, utropade sig till segrare.

I december införde han reserestriktioner under förevändningen att det handlade om att stoppa spridningen av coronaviruset. Att lämna landet landvägen är oavsett endast tillåtet var sjätte månad.

Flygtrafiken är dock fortfarande öppen även om antalet utländska destinationer har minskat. Detta som en konsekvens av att Belarus för en dryg vecka sedan tvingade ner ett Ryanairplan och grep den regimkritiske journalisten Roman Protasevitj och hans flickvän, juridikstudenten Sofia Sapega.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.