Gripandet av Roman Protasevitj och hans flickvän Sofia Sapega har väckt omfattande kritik internationellt. Foto: Petras Malukas/AFP/TT

Hundratals i protester: ”Befria Belarus”

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals demonstranter samlades i Polen och Litauen under lördagen för att protestera mot gripandet av regimkritiske Roman Protasevitj i Belarus.

Bland demonstranterna fanns Protasevitjs föräldrar.

– Jag vädjar till alla EU:s medlemsländer och USA att hjälpa oss att befria Roman och Sofia, sa Protesevitjs mamma Natalia i Warsawa.

Gripandet av belarusiske Roman Protasevitj och hans flickvän Sofia Sapega fortsätter att väcka ilska i Europa och världen. Under lördagen arrangerades demonstrationer i flera europeiska länder, däribland Polen och Litauen. Protester har dessutom hållits i Australien och USA, rapporterar BBC.

Bilder från BBC visar litauiska demonstranter som viftar med den belarusiska oppositionens flagga och bär skyltar med texten ”Befria Belarus” och ”Frihet för Belarus”.

– Det ser riktigt illa ut just nu. Därför måste vi visa dem som kämpar i hemlandet att de inte är ensamma, säger 35-årige demonstranten Natalia Burak som lever i exil i Litauen.

”Vill leva i ett fritt land”

Bland demonstranterna i polska Warszawa fanns Roman Protasevitjs föräldrar – som även tidigare framträtt i media.

– Jag vädjar till alla EU:s medlemsländer och USA att hjälpa oss att befria Roman och Sofia men också alla andra som fängslats, sa Protesevitjs mamma Natalia.

– Vi vill leva i ett fritt land, i ett land där alla har rätt att uttrycka sin åsikt, tillade pappan Dimitri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.