Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Ukrainakorrespondent Bengt Norborg i Utrikesbyrån om arresteringsordern mot Vladimir Putin för krigsbrott. Foto: SVT/PAVEL BYRKIN/AFP/TT

SVT:s Ukrainakorrespondent: ”Point of no return” för Putin

Publicerad

ICC:s arresteringsorder kan gjort Vladimir Putin än mer trängd, säger SVT:s Ukrainakorrespondent Bengt Norborg.

– Han har med arresteringsordern kanske nått en “point of no return”. Nu är det bara krig som återstår, till slutet.

I slutet på förra veckan utfärdade Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag en arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin.

Enligt ICC finns ”rimliga skäl” att tro att Putin bär ett straffrättsligt ansvar för förflyttningen av barn från ockuperade områden i Ukraina till Ryssland, vilket kan betraktas som ett krigsbrott. 

Utrikesbyrån

– Putin gjorde ett gigantiskt misstag när han invaderade Ukraina för ett drygt år sen. Han målade in sig i ett hörn. Nu kommer en arresteringsorder som kanske gör honom ännu mer trängd, säger SVT:s Ukrainakorrespondent Bengt Norborg.

– Moraliskt tycker vi alla att det är rätt att åtala. Men rent pragmatiskt kan man fundera på om det är snabbaste sättet att få slut på kriget. Han har med arresteringsordern kanske nåt en “point of no return”. Nu är det bara krig som återstår, till slutet.

Går det att döma Putin för krigsbrott? Se hela samtalet i Utrikesbyrån i SVT Play från 20.00 eller i SVT2 23.00. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet