Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tidslinje: Kända krigsbrottsrättegångar genom tiderna

Uppdaterad
Publicerad

Internationella brottmålsdomstolen vill ställa Rysslands president Vladimir Putin inför rätta för krigsbrott i Ukraina. Om det sker skulle det inte vara första gången som en världsledare åtalas för krigsbrott.

Nürnbergrättegångarna efter andra världskrigets slut var historiens första krigsbrottsutredning. 2002 bildades Internationella brottmålsdomstolen ICC, efter rättegångarna mot krigsbrottslingar i forna Jugoslavien och folkmordet i Rwanda.

Se en tidslinje över kända krigsbrottsutredningar i videon ovan och se mer i Utrikesbyrån i SVT Play från 20.00 eller i SVT2 23.00.

ICC

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har sitt säte i Haag i Nederländerna. Den dömer i mål om krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord.

ICC inledde sin verksamhet 2002 och är ett komplement till Internationella domstolen i Haag (ICJ). ICJ dömer i mellanstatliga tvister och ICC dömer individer som har begått krigsförbrytelser eller brott mot mänskligheten eller varit medskyldiga i folkmord.

Domstolen aktiveras genom att en internationellt utsedd åklagare får en misstänkt person utlämnad från ett land där brottet begåtts, från det land där vederbörande är medborgare eller från ett tredje land om samtycke finns från någon av de två förstnämnda staterna.

När ICC kom till sågs det som en milstolpe i strävan för ett internationellt rättssystem. Men med åren har domstolen allt mer kommit att kritiseras, bland annat för att vara politiserad. Det har också förekommit kritik mot att en övervägande del av dess arbete har riktats mot Afrika.

USA har återkommande motsatt sig domstolens arbete. 2020 riktades amerikanska sanktioner mot ICC-åklagaren Fatou Bensouda när hon ville utreda möjliga krigsbrott under USA:s krig i Afghanistan.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet