Sverige planerar att skicka fler krigsbrottsutredare till Ukraina, berättar Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Foto: AP, TT

Svensk polis till Kiev – ska utreda krigsbrott

Uppdaterad
Publicerad

I Ukrainas huvudstad inrättas just nu ett fältkontor för att utreda ryska krigsbrott i internationella brottmålsdomstolens regi. Svensk polis kommer att bidra med utredare på plats.

I fredags utfärdade Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) en arresteringsorder mot president Vladimir Putin för de tusentals krigsbrott som Ryssland misstänks för sedan den fullskaliga invasionen i Ukraina.

– Vi befinner oss vid en punkt där det inte längre är fråga om att alla de krigsbrott som Ryssland gör sig skyldig till i Ukraina ska lagföras, utan hur det ska ske, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Kriget i Ukraina

Utredare till Kiev

På en konferens med justitieministrar i London under måndagen diskuteras ytterligare stöd till ICC. Gunnar Strömmer, som deltar som ordförande för EU:s ministerråd, hoppas på löften om mer resurser, men kan inte ge några besked om summor.

Från svenskt håll har man hittills bidragit med sju miljoner kronor till domstolen samt skickat tre åklagare och sex utredare till åklagarkontoret. Nu planerar Polismyndigheten att bidra med fler utredare till fältkontoret i Kiev.

– Fältkontoret håller på att upprättas just nu och kommer att växa över tid. I det initiala skedet handlar det om att skjuta till tre utredare från svensk sida, säger Strömmer.

Tillsammans med motsvarande tillskott från andra länder kommer det att bli en rejäl utredningsresurs totalt sett, säger han.

När utredarna kan vara på plats är dock inte klart.

Nationella åtal

Någon rättsprocess vid internationella brottmålsdomstolen väntas inte heller i närtid.

Nyligen kom uppgifter om att förundersökningar om misstänkta ryska krigsbrott ska inledas, men domstolen ville inte kommentera.

Gunnar Strömmer betonar att nationella åtal måste komplettera ICC:s arbete.

– Annars kommer vi inte klara av de stora volymer av krigsbrott det handlar om.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

ICC

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) är en domstol som har sitt säte i Haag i Nederländerna.

Den dömer i mål om krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord.

ICC inledde sin verksamhet 2002.

Domstolen aktiveras genom att en internationellt utsedd åklagare får en misstänkt person utlämnad från ett land där brottet begåtts, från det land där vederbörande är medborgare eller från ett tredje land om samtycke finns från någon av de två förstnämnda staterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet