Benny Gantz är ledare för den mittenorienterade Blåvita alliansen i Israel. Foto: AFP/TT

Benny Gantz får försöka bilda regering i Israel

Publicerad

Sedan tio år har landets premiärminister hetat Benjamin Netanyahu. Men efter tre parlamentsval på mindre än ett år och misslyckade försök till att bilda regering i Israel, ges nu uppdraget till rivalen Benny Gantz.

Blir det tredje gången gillt för Israel att få till en regering mitt under krisens tider? Benjamin Netanyahu har vid flera tillfällen försökt bilda regering genom att försöka få till koalitioner, bland annat med Gantzs blåvita allians (Kahol lavan på hebreiska). Men det har inte gått i sin väg.

Netanyahu är dessutom korruptionsanklagad, men i och med coronavirusets utbrott i landet har rättegången som skulle börja den här veckan skjutits upp till maj, skriver New York Times

Kan få en majoritet

För andra gången ges uppdraget att bilda regering till motståndare Benny Gantz. Gantz får det trots att Netanyahus parti Likud stod som segrare i det senaste valet.   

Och som det ser ut nu kommer Gantz eventuellt lyckas säkra 61 mandat som krävs för en majoritet, även om det i sådana fall kommer bli en bräcklig koalition, skriver AP.

”Inom några dagar”

Coronautbrottet tycks temporärt dämpa motsättningarna. Netanyahu har uppmanat Gantz att tillsammans med Likud bilda en nationell enhetsregering för att möta krisen – vilket Gantz inte tvärt nekat till, skriver TT.

Efter att officiellt fått uppdraget att bilda regering, sa Gantz under måndagen att han kommer göra det som krävs för att bilda en regering inom loppet av några dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.