Benny Gantz ska leda regeringsförhandlingar i Israel. Foto: Sebastian Scheiner/AP/TT

Gantz får i uppgift att bilda regering i Israel

Uppdaterad
Publicerad

Benny Gantz, ledare för Blåvita alliansen, får i uppdrag att bilda Israels nästa regering. Det efter att premiärminister Benjamin Netanyahu tidigare misslyckats med samma uppgift.

Den tidigare generalen Benny Gantz fick formellt i uppgift av landets president Reuven Rivlin att bilda Israels nästa regering under onsdagen. Han har nu 28 dagar på sig att sätta ihop en administration, rapporterar AP.

– Alla förväntar sig att vi ska få ett slut på det politiska kaoset, sade Gantz i en tv-sänd ceremoni tillsammans med president Reuven Rivlin.

Det är första gången på över ett decennium som någon annan än Benjamin Netanyahu har tilldelats uppgiften. Misslyckas Gantz kan det leda till Israels tredje parlamentsval inom ett år.

Kan inte enas

Premiärminister Benjamin Netanyahu har vid två tidigare tillfällen försökt att bilda regering, men efter fruktlösa förhandlingar fick han ge upp.

Både Blåvita alliansen och Netanyahus Likud säger sig vilja åstadkomma en bred, kompromissartad koalitionsregering, men hittills har de inte kunnat enas om vem som skulle leda en sådan regering.

Gantz har bland annat pekat på att Netanyahu riskerar korruptionsåtal och hans parti vill inte samarbeta med Likuds ultraortodoxa allierade.

Benny Gantz har stöd från 54 av knessets 120 ledamöter och behöver därmed åtminstone sju till på sin sida för att kunna bli premiärminister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.