Bilder på Anis Amri, släppta av tysk polis. Foto: TT

Misstänkte Berlinterroristen Anis Amri skickade selfie före dådet

Uppdaterad
Publicerad

”Jag är nu i bilen, be för mig min bror.”

Det skrev misstänkte terroristen Anis Amri strax innan han rammade julmarknaden i Berlin – samtidigt som han skickade en selfie.

Nu konstaterar utredarna att fordonets eget nödbromssystem sannolikt förhindrade en ännu större tragedi.

Tolv personer dog och omkring 50 skadades när lastbilen rammade julmarknaden vid Breitscheidplatz i Berlin den 19 december.

Nu rapporterar Der Spiegel att den misstänkte gärningsmannen Anis Amri skickade ett meddelande från fordonet via den krypterade appen Telegram klockan 19.41, strax före attentatet.

Attentat i Berlin 2016

”Min bror, allt är som det ska, om Gud vill. Jag är nu i bilen, be för mig min bror, be för mig”, skrev Amri i meddelandet.

Därefter ska Amri ha skickat en selfie från förarhytten, skriver Süddeutsche Zeitung.

Det är oklart vem han skickade meddelandet till, men på onsdagen greps en 40-årig tunisier i Berlin som misstänks ha varit hans medhjälpare.

Fler kunde ha dött

Samtidigt kommer uppgifter om att dådet kunde ha skördat ännu fler dödsoffer. Utredarna utgår ifrån att lastbilen stoppades av sitt eget nödbromssystem. Efter att det hade aktiverats tog det 70–80 meter innan fordonet stannade, sade en talesperson för tyska statsåklagaren på torsdagen.

”Den här tekniken har räddat liv”, sägs det inom regeringskretsar i Berlin.

Kamera och radar

Moderna lastbilar är utrustade med en rad hjälpsystem, bland annat ett nödbromssystem som reagerar på hinder i fordonets väg. Sedan den 1 november måste alla lastbilar som väger över åtta ton utrustas med bromssystemet Advanced Emergency Braking System, AEBS, skriver Berliner Zeitung.

Lastbilen som användes vid dådet var utrustad med kamera och radar som känner av hinder. Om inte föraren inte reagerar på en varningssignal inom en sekund bromsar lastbilen själv in, skriver Der Spiegel.

Tack vare att gärningsmannen sannolikt var en oerfaren lastbilsförare klarade sig fler människor från att bli dödade. För att sätta systemet ur spel hade det nämligen räckt med ett bestämt tryck på gaspedalen, skriver Berliner Zeitung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat i Berlin 2016

Mer i ämnet